Son yıllarda İzmir’in her pastanesinde karşımıza çıkan Bomba tatlısını ilk yapan yer olan Çelebi Unlu Mamulleri ile görüştük. İşletmecisi Orhan Çelebi, “Bomba İzmir’e değil bize özgüdür” dedi

‘Bomba’ İzmir’e değil Çelebi’ye özgüdür

AYCAN KARADAĞ

Yoğun çikolata lezzeti sebebiyle bir yiyenin bir daha vazgeçemediği bomba tatlısı son yıllarda İzmir’de hemen hemen her pastanede karşımıza çıkıyor. Hatta öyle bir hal aldı ki şehir dışında bile bomba tatlısı yapılmaya başlandı.

Bomba İzmir’de bu kadar gündem olmuşken son dönemde bir tartışma başladı; Bomba tatlısı İzmir’e özgü mü değil mi? BirGün Gazetesi olarak bomba tatlısını ilk yapan Çelebi Unlu Mamulleri ile görüştük.

9 Mardinli kardeşin 10 yıl önce Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde açtığı pastane, bugünlerde İzmir’in en ünlü pastanesi olmuş durumda. Bu ünün en önemli sebebi ise bomba tatlısı. Günün her saatinde inanılmaz bir kuyruk olan pastanede herkes Bomba tatlısını yemek için sabırsızlanıyor.

“BOMBA OLMUŞ BU TATLI”

Bomba tatlısının hikayesini anlatan Çelebi Unlu Mamulleri işletmecilerinden Orhan Çelebi, “Çok sevdiğimiz bir aile dostumuz bizi ziyarete gelecekti. Kardeşler olarak aile dostumuza değişik bir tatlı yapmak istedik. O an doğaçlama bir şekilde yaptığımız bir tatlıydı. Tatlıyı çıkartıp tezgaha koyduk. İçerideki bir müşterinin dikkatini çekip tatlıyı aldı ve yedi. Çok beğendi. ‘Bomba olmuş bu tatlı’ dedi. Git gel o tatlıyı sordu. Biz de düzenli bir şekilde bomba tatlısını yapmaya başladık. İsmi tabii o zaman yoktu. O müşterimiz ismini ‘bomba’ koyun dedi. Hikayesi böyle çıktı” şeklinde konuştu.

“BOMBANIN POPÜLERLİĞİNDE SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ VAR”

Bomba tatlısının özellikle son yıllarda popüler olmasının sebebinin sosyal medya olduğunu ifade eden işletmeci Çelebi, “İlk zamanlar bomba tatlısı bu kadar ünlü değildi. Özellikle sosyal medyanın hayatımıza girmesinin ardından bomba popüler oldu. Gelenler pastanemizi paylaştılar, bombayı paylaştılar böylelikle elden ele duyuldu” diye konuştu.

“TAKLİTLER ASLINI YAŞATIR”

Bu ülkede emeğe saygının olmadığına vurgu yapan işletmeci Çelebi, “Sen uğraşıyorsun, yeni bir şey çıkartıyorsun, o seviliyor ve ardından hemen taklidini yapmaya çalışıyorlar. Bizim sevindiğimiz tek şey herkes bizimkine benzetmeye çalışıyor ama kimse tam anlamıyla benzetemiyor. Taklitler aslını yaşatır. İyi yapamadıkları için de bizim işimiz daha da artıyor. O yüzden İzmir’de ‘Çelebi dışında bomba yemeyeceksin’ diye bir cümle oturdu. Bu da bizim için sevindirici” diye belirtti.

Son olarak işletmeci Çelebi şunları dile getirdi: “Bomba tatlısı uzun yıllardır İzmir’de olduğu için boyoz gibi kumru gibi lanse edilmeye başlandı. Bomba tatlısı İzmir’e değil bize özgüdür ama İzmir’e kazandırılmış bir tatlıdır. O yüzden çok gururluyuz.”