Google Play Store
App Store

Cihatçıların kontrolündeki İdlib kentinde TSK konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda iki asker hayatını kaybetti. Moskova ise Ankara’nın “İdlib’de muhaliflerle teröristleri birbirinden ayırmakla ilgili adımlar atmasını” istiyor

Bombalar patladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye'nin cihatçıların son halesi İdlib kentinde tansiyon yeniden yükseldi, TSK birliklerinin hedef alınması sonucu can kayıpları yaşandı. Türkiye, Rusya ve İran arasında varılan mutabakatlar gereği kentin bazı noktalarına konuşlu halde bulunan TSK birlikleri önceki gün bombalı saldırıyla hedef alındı.

FAİL BELİRSİZ

İdlib yolunda seyir halinde olan TSK konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda iki asker yaşamını yitirdi, üç asker de yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde, 11 Eylül 2021 tarihinde Arama/Tarama faaliyeti sonrası intikal halinde olan bir unsurumuza yapılan saldırı sonucunda iki kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üç kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmış ve derhal hastaneye sevk edilmiştir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, saldırının kaynağı açıklanmazken saldırıyı üstlenen herhangi bir örgütün olmaması da dikkat çekti.

Söz konusu saldırı, kente sıkışan eli kanlı cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam (HTŞ) kontrolündeki bir bölgede gerçekleşti. Cihatçılara yakın İdlib Plus isimli haber sitesi, HTŞ kontrolündeki İdlib vilayet merkezi yakınlarında saldırının düzenlendiğini aktararak olay yerinden de fotoğraflar paylaştı. Ancak kentte farklı cihatçı gruplar da etkili. TSK birlikleri İdlib'de son bir yılda “Seriyyet Ensar Ebu Bekir es-Sıddık" gibi IŞİD bağlantılı örgüt tarafından da hedef alınmıştı.

AKAR SINIRDA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar saldırının ardından Suriye sınırının sıfır noktasında, sınır hattı ve sınır ötesinde görevli birliklerin komutanlarıyla bir araya geldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever'in de katıldığı görüşmede son gelişmelerin değerlendirildiği ve yapılacak faaliyetlerin ele alındığı aktarıldı.

ANKARA'YA UYARI

Söz konusu saldırıdan bir gün önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un İdlib'deki duruma ilişkin Türkiye'yi "uyardığı" açıklamalar gündem olmuştu. "İdlib'deki muhalifleri teröristlerden ayırma çalışmalarının tamamlanmaktan çok uzak olduğunu" ifade eden Lavrov, Rusya ve Türkiye arasında bu konuda varılan anlaşmanın üzerinden iki yıl geçtiğini ifade etmişti. Lavrov, "Türk meslektaşlarımız, Erdoğan ve Putin'in onayladığı iki sene önce yapılan anlaşmanın uygulanmasını tamamlamalıdır. Bu durum BM'nin 2254 nolu kararında açıkça belirtildi. Bu anlaşma şartları normal, muhalif vatandaşlarla, Heyet Tahrir el-Şam grubu teröristlerinin birbirlerinden ayrılmasını içeriyor. İşlemler başladı ancak yapılması gereken daha çok şey var" açıklaması yapmıştı.

MUTABAKAT SİLSİLESİ

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017'de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere dört "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturulmasında mutabakat sağlanmıştı. Ancak bu süreçte dört bölgeden üçünde cihatçılar giderek kontrolü kaybederken Türkiye, İdlib için Eylül 2018'de Soçi'de ek mutabakata varmış, Türkiye ve Rusya arasında en son 5 Mart'ta Moskova'da yeni bir mutabakat sağlanmıştı.