Borç Fonu, TBMM gündemine gelecek

BirGün ANKARA

Kamunun en önemli kuruluşlarını elinde bulunduran, kötü yönetim nedeniyle zarar ve borç fonuna dönüşen Türkiye Varlık Fonu’nun Meclis denetimi, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilecek. Yasal süre aşılarak Kasım ayının sonunda TBMM’ye sunulan denetim raporunda, kurumun yüksek borç ve zarar tablosu öne çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’nun 2020 Yılı Denetim Raporu görüşülecek. Çok sayıda hatalı işlemin yer aldığı raporda, fonun toplam borcunun 635 milyar TL arttığı vurgulandı. Rapora göre, Türkiye Varlık Fonu’nun 2019’da 950 milyar 156 milyon TL olan borçların toplamı, 2020’de 1 trilyon 586 milyar 104 milyon TL’ye yükseldi. Bağımsız denetim şirketleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, fona ait kamu iktisadi teşebbüslerinde de çok sayıda hatalı işlem tespit edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da gündeme gelmesi beklenen tespitler şu şekilde:

2019 yılında bağımsız denetçileri engelleyen BOTAŞ, 2020’de aynı tutumunu sürdürdü. Denetim raporuna göre, 2 milyar 450 milyon TL tutarındaki uzun vadeli alacakları incelemek isteyen denetçiler, gizlilik gerekçesiyle BOTAŞ’ta denetim yapamadı.

ÇAYKUR’un finansal tablolarında yer alan 3 milyar 548 milyon TL’lik stok miktarına ulaşılamadı. Raporda, bu nedenle 2020’deki 3 milyar 325 milyon TL tutarındaki satış işlemlerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının tespit edilemediği kaydedildi.

PTT’nin 31 Aralık 2020 itibarıyla finansal tablolarında yer alan 206 milyon TL, 3 milyar 839 milyon TL ve 1 milyar 267 milyon TL’lik tutarlarındaki ticari alacaklarına ilişkin yeterli verinin toplanamadığı ve bu nedenle alacakların akıbetinin bilinmediği ifade edildi.

Halk Bank’ın finansal tablolarının, “Türkiye Finansal Raporlama Standardı”na aykırı olduğu vurgulandı.

Ziraat Bankası’nda “Karşılıklar, koşullu borçlar ve koşullu varlıklar” dışında ayrılan 3 milyar 505 milyon TL tutarındaki para, standart dışı kaydedildi.