Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre GSS ve BAĞ-KUR prim borcu olan milyonlarca yurttaş yıl sonuna kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Ancak bu çözüm geçici zira pandemi döneminde binlerce insan işsiz ve gelirsiz kaldı. Yurttaşın talebi erteleme değil kalıcı çözüm.

Borçlular yıl sonuna kadar sağlık hizmetinden yararlanacak: Bu erteleme çözüm mü?

Dr. Ergün DEMİR - Dr. Güray KILIÇ

BirGün’ün gündeme getirdiği Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve BAĞ-KUR prim borçları olan milyonlarca yurttaşın sağlık hizmetlerinden faydalanamayacağı haberleri ses getirdi. Milyonlarca mağdur yurttaş, pandemi döneminde yeni bir düzenleme yapılmazsa sağlık hizmetinden yararlanamayacağını kamuoyu gündemine getirmemiz, meslek örgütleri ve kamuoyunun ısrarlı talepleri, hastane önlerinde mağdur yurttaşların haykırışı geçici de olsa sonuç verdi.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile GSS kapsamında olup primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişim engelinin erteleme süresi 31.12.2020 tarihinden yıl sonuna ertelenmiş oldu.

Bu karar ile GSS ve BAĞ-KUR prim borcu olan yurttaşlar 31 Aralık 2021’e kadar Devlet Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecek.

GSS ve BAĞ-KUR prim borcu olan yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için süre ertelemesi değil kalıcı çözüm gerekli.

NEDEN YURTTAŞLAR GSS PRİM BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR?

GSS ve BAĞ-KUR prim borcu olan yurttaşların prim borçlarının yapılandırılmasının son 3 yılda 4 kez ertelenmesine, faizlerinin silinmesine ve 12 -18 ay taksitlendirilmesine rağmen neden hala borçlarını ödeyemiyor?

Yurttaş aylık 107 lira 32 kuruş GSS primini neden ödeyemeyip yoksulluğunu ve muhtaçlığını tespit ettirebilmek için gelir testine giriyor? Bu sorular cevaplanmalı ve çözüm üretilmeli. Ekonomik yoksulluğu, gelir dağılımındaki eşitsizliği ve işsizliği azaltmadan sorun sadece süre erteleme ile durum idare edilecek.

Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik giderek artıyor. Pandemi devam ederken yüzlerce işyeri kapandı ve binlerce işçi işten çıkarıldı. Bu şekilde prim ödeyemeyenlerin sayısı da giderek artıyor.

SONUÇ OLARAK

Pandemi etkileri tüm hızıyla devam ederken, sağlık hizmetlerine daha fazla gereksinimin olduğu bugünlerde borcunu ödeyemeyen yurttaşların sağlık haklarından mahrum edilmesi kabul etmedik BirGün gazetesinde yazdık ve kamuoyu gündemine taşıdık.

En kısa sürede kararname yayımlanarak, primini ödeyemeyen yurttaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayacak düzenleme gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ettik.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları süreli olarak 31.12.2021 tarihine kadar verildi. Bu pandemi döneminde alınan karar önemli.

Çözüm olarak prim borcu olan yurttaşların sağlık hizmetlerine erişim engelinin ileri tarihe ertelemesi değil, sağlık hizmetlerine koşulsuz erişimlerin her yurttaş için en temel insan hakkı olduğu kabulü ile yapılmalıdır.