Vakıfbank, banka riski 3 milyar TL’ye ulaşan akaryakıt dağıtımı yapan, tüp üreten, basın-yayın alanlarında faaliyet gösteren ve son bir yılda hiç ödeme yapmayan şirketin borçlarını 2021’in son günü yeniden yapılandırdı.

Borcunu ödemeyene ödül
Fotoğraf: AA

Nurcan GÖKDEMİR

Vakıfbank 2003 yılından bu yana kredi ilişkisi olan tüp, LPG ve basın yayım alanlarında faaliyet gösteren müşterisinin ödemediği kredileri yeniden yapılandırdı.

Raporda yer alan bilgilere göre, banka ile firma arasında 2003 yılından bu yana sürdürülmekte olan kredi ilişkisinde firmanın faaliyetlerinde yaşanan aksamalar nedeniyle kredi geri ödemelerinde sorunlar yaşandığı bildirildi. Bu aksamaların İkinci Grup-Yakın İzlemedeki Krediler sınıflandırılmasındaki aksama sürelerini aştığı ancak kredilerin yine de bu sınıfta takip edilmeye devam edildiği vurgulandı. Firmanın mali yapısında bozulma oluşması sonucunda kredi geri dönüşünün riskli hale geldiğinin de altı çizildi.

2020 yılında iki yönetim kurulu kararı ile tüm risklere karşın kredi tahsisi ve kullandırmaların devam ettiği bildirildi. İncelemenin yapıldığı 4 Mart 2021 tarihinde, şirketin yedi TL cinsinden işletme ihtiyaç kredisinin yanında dördü yabancı para ve biri TL cinsinden olmak üzere 1.7 milyar nakdi, 215 milyon TL gayrinakdi kredisinin olduğu belirlendi.

ÖDEME YAPMADI

Grup firmalarının kredilerine ilişkin son yönetim kurulu kararının 30 Aralık 2021 günü alındığı bildirilerek şunlar kaydedildi:

“Bankanın uygun göreceği tarihte, dilimler halinde veya tek seferde, tüm YP (yabancı para) kredilerin TL'ye dönülmesi, birikmiş faiz alacağı eklenerek kapatma tutarı üzerinden tüm nakdi riskin, 18 ay anapara + faiz ödemesiz dönemli, sonraki dönemlerde nakit akışının elverdiği ölçüde anapara + faiz ödemeli dönem olmak üzere 11 yıl vadeli yapılandırılması, Ödemesiz dönem faizinin ve gerekmesi halinde sonraki yıllara ilişkin faizin ödenmeyen kısmının anaparaya eklenerek kapitalize edilebilmesi, yapılandırma faiz oranının yüzde 10 olması, hususlarına karar verilmiştir.”

Raporda, ortaklar adına icra ve protestolu senet kayıtları, temerrüt kayıtlarının bulunduğu, banka kaynaklı kredilerin tamamında yüksek tutarlı güncel aksama kayıtlarının mevcut olduğu, son bir yıl içerisinde kredi risklerine karşılık herhangi bir tahsilat yapılamadığı, Finansal Yeniden Yapılandırma sürecinin tamamlanamadığı ve inceleme tarihi 7 Nisan 2022 itibarıyla kredi anapara ve faiz ödemelerinde 646 güne kadar gecikmelerin olduğu yer aldı.

Bilanço büyüklüğü 8 milyar inen grubun özkaynak açığının devam ettiği ve 2020 yılında 3,4 milyar TL`ye çıktığı belirtildi. Grubun 2022 yılı ikinci döneminde finansal kuruluşlara olan toplam borcunun 13.4 milyar TL’ye, banka riskinin de 2.9 milyar TL’ye çıktığı bildirildi.