İngiltere, Galler ve İskoçya’da bölgesel birlikler ve yerel seçimlere sekiz gün kala, seçim komisyonu Başbakan Boris Johnson’ın evini yenilemek için parti fonunu kullandığı iddiasını soruşturmaya başladı.

Boris Johnson’a yolsuzluk soruşturması

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, İngiltere yerel seçimleri ve Galler ile İskoçya’daki bölgesel seçimlere bir hafta kala, seçim komisyonunun soruşturmasından geçiyor. Komisyon, başbakana ait olası yolsuzlukları, yasa dışı faaliyetleri denetleme sürecinde, Johnson’ın Downing caddesindeki evinin yenilemesinin finansmanı için usulsüzlük yapmış olabileceğine kanaat getirdi.

“KENDİM ÖDEDİM”

Seçim komisyonunun soruşturma açma kararından henüz bir saat sonra, muhalefetteki İşçi Partisi vekilleri mecliste Johnson’a söz konusu yenilemeyi nasıl finanse ettiğini sordu. Başbakanın evine topu 800 sterlinlik perde bakarken görüldüğünü söyleyen İşçi Partisi lideri Starmer, kendi partisi içerisinde de evini yenilemek için 58,000 sterlini bir muhafazakar partiliden aldığı dedikodularının çıkmasını sordu.

Johnson suçlamaları reddederek tüm giderleri kendisinin karşıladığını söyledi. Buna karşın, muhalefetin, hükümetin kendi kabine danışmanının neden bu iddiayı soruşturduğunu sorması, muhafazakar parti içerisinde de Johnson’ın rüşvet aldığına ilişkin inanç olduğuna işaret etti.

“BÜYÜK YOLSUZ”

Meclisteki soru cevap, sertleşerek atışmaya dönerken, muhalefet lideri Starmer, başbakan için büyük yolsuz ifadelerini kullandı. Muhafazakar parti ise seçim sonrası yapılan bağışların büyük bir şeffaflıkla denetlendiğini savundu.

Soruşturmayı, 2017’ye kadar kraliçenin özel danışmanlığını yapmış olan Lord Geidt yönetecek.