Bornova Lisesi’nde fahiş kart dayatması
Fotoğraf: MEB

Berkay SAĞOL

İzmir’in köklü okullarından olan Bornova Anadolu Lisesi’nde (BAL) okul idaresi, kantinde nakit alışveriş yapılmasını durdurdu. Kartlı manyetik sisteme geçilen okulda öğrencilerden kartların depozitosu için yaklaşık 600 TL gibi fahiş bir ücret istendiği belirtildi.

Fahiş depozito fiyatlı kart uygulamasına karşı okuldaki 1500 öğrencinin yaklaşık 700’ünün imza toplayarak okul idaresine teslim ettiği öğrenildi.

İsmini vermek istemeyen bir Bornova Anadolu Lisesi öğrencisi, “Geçen sene depozitolu olarak topladıkları paraların ‘Şu an paramız yok’ diyerek iade edilmediğini biliyoruz. Toplanılan yüklü miktarda paranın nereye gitti veya neye kullanıldığı da büyük bir sır. İdarenin öğrencilerden topladığı ‘zorunlu bağış’ hakkında hiçbir bilgi öğrencilerle paylaşılmıyor. Geçen sene 100 TL olarak belirlenen ücret bu sene 600 TL’lere kadar çıktı” dedi.

Öğrenci, “Toplanan tüm paraların şeffaf bir şekilde miktarı miktarına nerelerde ve ne amaçla kullanıldıklarını öğrenmek, kartla alışveriş sisteminin kaldırılmasını ve öğrencileri vermek zorunda bıraktıkları paraların iadesini istiyoruz” diye konuştu.

Konu hakkında ulaştığımız okul idarecileri ise durumun farklı yansıtıldığını ifade ederek, “Kantini okul aile birliği işletiyor ve tüm süreç hem şeffaf olsun diye hem de hijyenik olsun diye kartlı sistem kullanıyor. Geçen yıl okuldan mezun olup kartını iade edenler okula verdikleri ücretleri geri aldılar” dedi.