Deprem bölgesindeki yatırımcıların kayıpları için çalışma yapılması talep edilirken borsada işlemler yarın başlayacak. Kılıçdaroğlu ise SPK Başkanı’nı istifaya çağırdı.

Borsa İstanbul için tedirgin bekleyiş
Kılıçdaroğlu, yanındaki heyetle SPK’ye gitti. (Fotoğraf: AA)

HABER MERKEZİ

Ülkeyi sarsan depremlerden 3 gün sonra kapanan Borsa İstanbul’da işlemler yarın yeniden başlayacak. Geçen hafta işlemlerin geç kapatılması tartışma yaratırken bu hafta da piyasaların nasıl açılacağına ilişkin tedirginlik bekleniyor. Özellikle deprem bölgesindeki yatırımcıların kayıpları için özel bir çalışma yapılması talep edilirken piyasa uzmanları depremin ilk iki günü yapılan işlemlerin de iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

Borsa İstanbul’un depremin ardından kapatılmamasını eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) gitti. Kılıçdaroğlu SPK Başkanı Ömer Gönül’ün kendisi ile görüşmekten imtina ettiğini söyledi.


SPK önünde açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Deprem bölgesine gitmeden önce Sermaye Piyasası Kurulu’na geleceğimi ve küçük tasarruf sahiplerinin nasıl zarar ettiği konusunda ayrıntıları başkandan öğreneceğimi ifade ettim. Deprem bölgesinden dün gece geldim. Bugün sabahleyin buradayım. Önce başkan görüşecek diye aldılar, fakat sonra başkan görüşmekten imtina etti. Anladığım kadarıyla saraydan gerekli izni alamadı.”

“Türkiye’de hiç kimsenin soyulmasına asla ve asla izin vermek gibi bir geleneğimiz yoktur” diyen Kılıçdaroğlu, deprem bölgesinde yaşayan 380 bin tasarruf sahibinin soyulduğunu belirtti.

SPK Başkanı istifa etsin

“Deprem sırasında bir insanın soyulması ne demektir?” diyerek tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Bunu bir kurum yapıyorsa, bir kurumun şemsiyesi altında yapılıyorsa bu herkesin itiraz etmesi gereken bir tablodur. Bu ülkede hiç kimse sahipsiz değildir. Deprem bölgesinde insanlar bir canı daha nasıl kurtarırım diye mücadele ederken 380 bin küçük tasarruf sahibinin deprem anında soyulmasını asla kabul etmiyorum. Açık ifade ediyorum, başkan istifa etsin. Borsa ne gerekiyorsa yapsın, onlar da istifa etsinler. Zarar eden, soyulan depremzedelere tamamının paralarının iade edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Yatırımcıların yüzde 10’u

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, deprem bölgelerindeki illerde hisse senedi yatırımcısı sayısı 381 bin 463. Bu toplam yatırımcı sayısının yaklaşık yüzde 9,6’sına tekabül ediyor. Bu illerde en fazla yatırımcı sayısı 111 bin 602 ile Adana’da bulunuyor. Adana’yı 60 bin 919 ile Hatay ve 49 bin 317 yatırımcıyla Gaziantep takip ediyor.