Halka verecek bir şeyi olmayan Erdoğan, ‘sabır’ tavsiye ettiği kitleleri boş vaatlerle oyalama peşinde. Uzmanlara göre ileriye dönük boş vaatlerin yatağa aç giren kitleler nezdinde bir karşılığı olmayacak.

Boş hayallere halkın karnı tok

Umut SERDAROĞLU

Ülke derin bir krizde, temel tüketim maddelerine ulaşmak dahi artık zorlaşırken tablonun sorumlusu Saray rejimi halka bir yandan sabır dilerken diğer taraftan da hayal satmayı sürdürüyor. Gerek AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gerekse de bakan ve yetkililer her konuşmalarında ileriye yönelik boş vaatlerde bulunuyor. Ülkeyi, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birine sürükleyen iktidarın gerçeklikten uzak vaatleri kitleler nezdinde inandırıcılığını yitirirken kendi tabanı da artık inanmıyor. Bu durum araştırmalara da yansıyor.

Çözülüşün farkında olan Erdoğan, çeşitli vaatlerle kitleyi tutma peşinde. AKP’li Cumhurbaşkanı son olarak önceki akşam benzer vaatlerde bulunarak, “2023 hedefleri doğrultusunda 2053 ve 2071 vizyonları bizden sonraki nesillere emanet edeceğiz. BM İklim Değişikliği Konferansına sunulan beyanla 2053 vizyonumuzun ilk somut hedefini ilan ettik” dedi.

Uzmanlara göre Erdoğan’ın vaat ve hayallerinin tutma ihtimali yok. İktidarın kendi tabanı da artık masala inanmıyor.

SEÇMENİ DE İNANMIYOR

Siyaset Bilimci Prof. Dr. İlter Turan, iktidarların daima geleceğin daha iyi olacağı düşüncesini işleyerek seçmen desteğini devam ettirmeye çalıştığını belirterek AKP’nin de bu yola başvurduğunu söyledi. AKP’nin vaatlerinin mantığı olmadığını ifade eden Turan, “2023 seçimlerine kadar iktidar, geleceğin daha iyi olacağına dair bir iyimserliği pompalamaya çalışıyor. Ancak doların yükselmemesine yönelik gibi alınan bu tedbirler, iktisadi mantığı olmayan kararlardır” dedi.

bos-hayallere-halkin-karni-tok-1003331-1.

AKP seçmeninin büyük çoğunluğunun da artık bu tarz söylemlere inanmadığını aktaran Turan şöyle konuştu: “Hükümete oy vermiş halkaları üçe ayırabiliriz. Birinci halkadaki çekirdek seçmen sorunları muhalefet ve dış güçlere yükleyerek ne olursa olsun oy vermeye devam edecek. İktidara sempati duyan ve normal şartlarda destekleyen ikinci halkadaki seçmen ise olumlu bir politika izlenmediği sürece oylarını değiştirebilir. Üçüncü halkadaki seçmenler ise çoğunlukla bir veya iki kere oy vermiş, bu seçimde iktidara oy vermeyecek seçmendir.”

AKIL-MANTIK YOK

AKP’nin kararsız yüzde 20’lik seçmeni elinde tutabilmek için her şeyi yapmaya çalıştığını söyleyen araştırmacı Ertan Aksoy ise şu ifadeleri kullandı: “Bu söylemler kararsız kesimi elinde tutmak için. 2023 sonrasında bunun geçeceğine inanıyorlar. Ancak dediğim gibi yapılan bütün söylemler seçmeni elinde tutabilmek için. Bütün dile getirdikleri vaatlerin içi boş ve ekonominin düzeleceğiyle alakalı söylediklerinde herhangi bir dayanak yok.”