Zor günler yaşayan esnaf bir bir iflas bayrağını çekip kepenk indiriyor. İzmir’de kıraathane işleten Dağ, “Eskiden 6 tane kahve vardı şimdi 3 oldu” diye konuştu.

Boşalan dükkânların yerine yenisi açılmıyor

Berkay SAĞOL

Yaklaşık 15 aydır devam eden salgın özellikle küçük esnafı darboğaza soktu. Salgın sürecinde açıklanan ekonomik paketler ise küçük esnafın derdine derman olmaktan çok yeni borçlar yarattı. Bu süreçte ise ekonomik kriz nedeniyle bunalıma giren yüzlerce kişi intihar etti. Binlerce dükkân ise bu yılın ilk 4 ayında iflas bayrağını çekerek kepenk indirdi. Kısıtlamalar nedeniyle geçtiğimiz yıldan beri faaliyetleri büyük oranda azalan ve herhangi bir destek olmadan 3 kapanma süreci yaşayan işletmeler, azalan gelirleriyle giderlerini karşılayamıyor. Esnafa verilecek olan 3 ve 5 bin TL’lik hibe desteği ise zararını boyunu aşan esnafı tatmin etmedi. Esnaf artık birkaç bin TL’lik hibelerin, kapanan kepenkleri açmaya yetmeyeceğini söylüyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, kısıtlamalar nedeniyle kapanan işletme olmadığı söylense de Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre ülke genelinde sadece nisan ayında, sicilden ve meslekten terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı 7 bin 75’i buldu. Sadece İzmir’de yılbaşından bu yana 2 bin 389 esnaf kepenk indirdi.


DÜKKÂNLAR 6 AYDIR BOŞ

Kepenk indiren işletmeler nedeniyle İzmir’in birçok yerinde satılık ve kiralık dükkân var. Boşalan dükkânların yerine yeni işletmeler ise açılmıyor. İzmir’in en işlek caddelerinden biri olan Alsancak Talatpaşa Bulvarı’ndaki yan yana boş olan 3 dükkân durumun vahametini ortaya koyuyor. Butik, şarküteri ve spor giyim olarak hizmet veren dükkânların yaklaşık 6 aydır boş olduğu öğrenildi.

Konak’ta kahveci olan Ramazan Dağ ise, dükkânının bulunduğu caddede eskiden 6 tane kahve olduğunu şimdi ise yalnızca 3 tane kaldığını söyledi. Dağ, “Yaklaşık 15 aylık süreçte çok kısa bir süre açtık onda da gelen kişilere oyun oynatmamız yasaktı o yüzden doğru düzgün iş yapamadık. Bir sürü kahveci esnafı arkadaşımız intihar etti. Kira, fatura, eleman maaşı derken insanlar dayanamadı” dedi.

Destek alamadıklarını belirten Dağ, “Şimdi 5 bin TL destek verecekler bize. Ondan önce bir kere daha 5 bin TL verdiler. 15 ayda yaklaşık 10 bin TL destek aldık bu destek çok az. Tüm bunlar dışında bir de kredi kullandırdılar ama ben almadım alsam nasıl ödeyeceğim? Ben mesela şu anda ikinci el mobilya satıyoruz. Ne yapalım? Mecbur kaldık. Tüm umudumuz virüsün bitmesi ve tamamen normalde dönmek” ifadelerini kulladı.