Amasra maden faciası davasının dördüncü gününde savunmaların bölünmesine tepki gösteren aileler mahkeme heyetine "Böyle adalet olmaz" diye tepki gösterdi.

"Böyle adalet olmaz"
Duruşma adliye koridorunda görülüyor. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin 8’i tutuklu 23 sanığın yargılandığı davaya dördüncü gününde devam edildi. Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, mahkeme salonunun küçük olması nedeniyle adliye koridorunda devam etti. Sakarya, Bolu, Kocaeli Baro başkanlarının davaya katılma talebinin ardından sanık kartiye mühendisi Levent Aydın’ın sorgusuyla devam etti.

Aydın, patlamaya ilişkin tahminlerini söylerken avukatı araya girerek “Müvekkilimin psikolojisinin şu anda iyi olduğunu düşünmüyorum. İzin verirseniz 5 dakika özel görüşmek isterim” dedi. Mağdur avukatları “Savunma bölünemez” dedi. 

GERÇEKLERİ SÖYLEYİN 

Aileler ise “Gerçekleri söylesin” diyerek savunmasının bölünmemesini talep etti. Mahkeme başkanı “Ben öyle uygun gördüm” diyerek 5 dakika izin verdi. Aileler karara tepki göstererek “Böyle adalet olmaz” diye bağırdı.

Duruşma sırasında sanıklara tepki göstererek, "Yetimler yapışacak yakanıza" diye haykıran bir madenci yakını dışarı çıkarıldı.

Patlamada hayatını kaybeden Öner Yıldız'ın yakını da mahkemede söz alarak, "Arzu ediyoruz ki, savundukları sanıkların gerçekten bir suçu var ise ona göre savunma yapsınlar. Sanık avukatları sürekli soruları kesiyor. TTK maden ocağının bir işlem yönergeniz var mı? Var ise birbirinizin bu yönerge hakkında neden bilginiz yok. Biri soruyor her sanık diyor ki 'Bu benim konum değil' bir çalışma yönetmeliğiniz yok mu sizin. Kartiyedeki çalışanların aşağıya indiği bir takip sistemi, saat sistemi var mı? Ocağa giren ve çıkanlar için kamera var mı? Lütfen sorulara makul cevap verin" dedi. Maden mühendisi sanık Levent Aydın tüm bunların olduğunu söylerken "Şimdiye dek en net cevapları veren benim sanıklar içinde " diye konuştu. 1. kartiye mühendisi sanık İbrahim Hakan Mengeş ise mahkemede kimi mühendis ve amirlerin lambalarını (isimlere zimmetli ve ocağa giriş çıkışı belli eden cihazlar) önden gönderip ocağa girmediğine dair verilen savcılık ifadelerinde kendisinin de adının geçtiği, lambasını önden gönderip ocağa girmediği belirtilen mühendislerden olduğu ifadeleri hatırlatılması üzerine "Ocağa girdiğimde kart basıp girmeyenler olduğunu gördüm, ama ben yapmadım. Bu herkes tarafından bilinen rutin bir şey. Bunların kimler olduğunu söyleyemem" dedi.  

DURUŞMA ERTELENDİ

Hayatını kaybeden Rasim Bulut’un eşi Mehtap Bulut da söz alarak "Mehmet Yıldız’ı görevden neden aldılar" diye sordu. Selçuk Ekmekci "Yönetimin aldığı ortak bir karardır. Kartiye şefi olarak görevlendirdiğinde hakkında sürekli şikâyetler geliyordu. Görevlendirme de benim onayımla değil, yukarıdan talimatla oldu" diye yanıt verdi. Mehtap Bulut, "Hayır yalan söylüyor eşim gelip bana anlattı, işçileri tehlikeli bölgeye sokmak istemediği için görevden alındı” dedi.  Duruşma, tutuksuz yargılanan sanıkların ifadelerinin alınması için 3-4-5 Mayıs tarihine ertelendi. Mahkeme, Türk Maden-İş Sendikanın katılma talebinin kabulüne karar verdi.