On binlerce kişi Taliban zulmünden kaçarken örgütün lideri Molla Ahundzade, Afganistan’da siyasi uzlaşıdan yana olduğunu iddia etti. Ahundzade, müzakerelerin sürdürülmesi için güçlü bir ekip kurduklarını söyledi.

Böyle buyurdu Molla: Uzlaşı istiyoruz

Dış Haberler Servisi

Afganistan'da yıllardır devam eden şiddeti sonlandırmak amacıyla kesintiye uğrayan barış müzakereleri Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başlarken Taliban lideri Molla Hebbetullah Ahundzade, siyasi uzlaşıdan yana olduğunu ileri sürdü. Ahundzade, yayınladığı bayramı mesajında, müzakerelerin sürdürülmesi için güçlü bir ekip kurduklarını ifade ederek Afgan heyetinin bu fırsatı iyi değerlendirmediğini kaydetti.

Ahundzade, yabancıları karıştırmadan kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceğini ifade etti. Tüm yabancı güçlerin ülkeden çekilmesinden sonra ABD dahil dünya ülkeleriyle güçlü diplomatik, ekonomik, siyasi ilişkiler kurmak istediklerini kaydetti.

EĞİTİMİ ÖNEMSİYORMUŞ!

Kadınlara, kız çocuklarına yaşam alanı tanımayan kökten dinci örgütün lideri Taliban'ın eğitim, sağlık ve insan haklarına ayrı bir önem verdiğini iddia etti. Ahundzade mesajında şu ifadelere yer verdi: "Biz herkese kucak açmaya hazırız. Hep birlikte bu ülkeyi yeniden ayağa kaldırmalıyız. Ekonomik bağımsızlık için eğitim merkezlerini açık tutmak, yeni nesli tüm bilimsel alanlarla donatmak, özellikle çocukları dini ilimler konusunda eğitmek ve ilerletmek önceliklerimizdendir."

TALİBAN İLERLİYOR

Afganistan'da barış süreci belirsizliğini korurken ordu ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Taliban, haziranın son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi.

Özbekistan'a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı'nı iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda Gazni vilayetine yoğunlaştı.

Afganistan'da ilerleyişine devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale ve 14 Temmuz'da da Pakistan sınırındaki Spin Boldak Sınır kapılarını ele geçirmişti.

Taliban; Badahşan, Tahar, Gazni, Herat, Kandahar ve Badgis vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.