İş ve gelir kaybı yaşayan yurttaşlara hiçbir ekonomik destek yok. Pazarcılar, “Nasıl geçineceğimiz meçhul” diyor.

Böyle giderse pandemi de bitmez yoksulluk da...


Yaren ÇOLAK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası açıkladığı 17 günlük desteksiz tam kapanma kararına sokaktaki yurttaş da küçük esnaf da tepkili. Bu süreçte zincir marketler çalışmaya devam edecek; ama tekeller ve pazar yerleri gibi küçük esnaf kapalı olacak. Marketlerin pazar yerlerinden daha riskli olduğuna dikkat çeken pazarcılar ve yurttaşlar, dün akşam başlayan tam kapanmadan önce Ümraniye’deki Perşembe Pazarı’nda BirGün’e konuştu.

GEÇİNECEĞİMİZ MEÇHUL

Pazarcı Fırat Çaçan, “Cumhurbaşkanı garibanın ekmeğiyle uğraşıyor. Virüs varsa turistleri almasın ülkeye. Onlar dışarıda gezerken garibanı eve kapatıyor. Virüs kapalı alanda bulaşır. Markette kuyruklarda virüs yok da pazarda açık alanda mı var?” diye sordu.


İktidarın zincir marketleri koruduğunu, küçük esnafı ise mağdur ettiğini vurgulayan Çaçan sözlerine şöyle devam etti: “Madem insanları içeri sokuyorsun o zaman insanların ihtiyaçlarını gidermek zorundasın. Ama bize hiçbir destekte bulunmadılar. Madem virüsle mücadele edeceğiz her yer kapansın, ben de anlayayım. Ama birçok yer açık, bizim gibi küçük esnaf kapalı. Bu böyle giderse pandemi de bitmez yoksulluk da.”

“Bizim nasıl geçineceğimiz meçhul” diyen Çaçan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Elektrik, su, doğalgaz, hiçbirini ödeyemiyorum. Elektriğe önceden 50 TL ödüyordum, şimdi 150 lira oldu. Sayın Cumhurbaşkanı her şeyi sattı. Elektriği, suyu, köprüyü… E bu da yoksula yansıyor.”

Bir diğer pazarcı Turgut Akbalık ise “Zincir marketlerin hepsi iktidarın yandaşı. İktidar, pandemi yönetiminde dahi yandaşı koruyor. Pazarcılar ise sahipsiz. Akşam saat 17.00 oldu mu zabıtalar çöküyor başımıza” ifadelerini kullandı.

“Memleket hep fırsatçıların eline düşmüş” diyen Akbalık, şöyle devam etti: “Normalde 3 TL’ye aldığımız salatalık 17 gün tam kapanma olduğu için halde bile 8 lira oldu. O yüzden kimin gemisi yürürse bana ne garibandan diyor. Böyle kapanma mı olur? Hiç demiyor mu, bu insanların evinde ekmek var mı? Başka ülkelerde kapanma nasıl oluyor? Herkes ekonomisini ona göre ayarlamış. Vatandaşını mağdur etmiyor. Sen bu kapanmada bizden vergi alıyorsun, fatura alıyorsun. Destek mestek görmedik.”

MARKETLER DAHA TEHLİKELİ

Pazardan alışveriş yapan Ebru Kumsal ise fabrikalarda üretim devam ederken küçük esnafın desteksiz bir şekilde kapatılmasını doğru bulmadığını belirtti. Kumsal, “Pazarlar açık alan, bu nedenle de açık olmalı. Ancak marketler kapalı alan olmasına rağmen tam kapanmada açık olacak. Marketler çok kalabalık oluyor, kapalı alan ve sirkülasyon fazla” diye konuştu.

TURİZME HAZIRLIK

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise iktidarın koronavirüsle mücadeleyi en başından beri yönetemediğini söyledi. Yurttaş, şu ifadeleri kullandı: “Turizm sezonu düşünülerek yapılan bir kapanma oldu. Hem ekonomik olarak etkilenmeyelim hem de turizme hazırlık olarak vaka sayılarını düşürelim diyorlar. Ama fabrikalarda insanlar Covid-19 mücadelesi veriyor.”