Dünyada nükleer çatışma olasılığının arttığı uyarısında bulunan Medvedev, gerekirse Rusya’nın nükleer silah kullanmakta tereddüt etmeyeceğini söyledi. Lavrov ise Soğuk Savaş’tan daha tehlikeli eşiğe ulaşıldığını belirtti.

Böyle giderse yeni savaş kaçınılmaz
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev gerekli görülmesi halinde Rusya’nın nükleer silah kullanmakta hiç tereddüt etmeyeceği uyarısında bulundu. Rus sivil toplum kuruluşu ‘Znaniye’ tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Medvedev, nükleer silah kullanma olasılığına dair açıklamalarda bulundu. Nükleer silahların Rusya için çok önemli olduğunu kaydeden Medvedev, "Elinizde herhangi bir silah varsa, ki ben eski bir devlet başkanı olarak bunun ne olduğunu biliyorum, onu kullanmakta tereddüt etmeyeceğiniz belirli bir duruma hazırlıklı olmalısınız. Bu faktörlerin hiçbiri, potansiyel rakiplerimiz tarafından hafife alınmamalıdır" dedi.

YENİ SAVAŞ YAKIN

Dünyanın hasta olduğunu ve muhtemelen yeni bir dünya savaşının eşiğinde bulunduğunu belirten Medvedev, yeni dünya savaşının kaçınılmaz olmadığının ve önlenebileceğinin altını çizdi.

Medvedev, dünyada nükleer çatışma yaşanma olasılığının arttığı uyarısında da bulundu. "Batı’nın Kiev’e silah pompalamaya yönelik eylemleri dünya savaşını yakınlaştırıyor" diyen Medvedev, "Öngörülebilir gelecekte Ukrayna’nın Polonya ve diğer ülkeler tarafından ‘sessizce parçalanması’, Ukrayna’nın NATO’ya girmesinden veya bir dünya savaşı çıkmasından daha iyidir" ifadelerini kullandı.

TEHLİKELİ EŞİK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde, dünyanın Soğuk Savaş’tan çok daha tehlikeli bir eşiğe ulaştığını söyledi. Lavrov, Rusya’nın daimi üye olduğu ve geçici olarak başkanlık ettiği BM Güvenlik Konseyi’nde, "etkili çok yönlülük ve BM Şartı" konulu bir oturumu yönetti. Söz konusu oturumda Lavrov, "Aynen Soğuk Savaş’ta olduğu gibi tehlikeli, hatta muhtemelen daha da tehlikeli bir eşiğe ulaşmış bulunuyoruz" diye konuştu. Batı ülkelerini hegemonyacı planlara sahip olmakla suçlayan Lavrov, ülkesinin Ukrayna’yı işgalini de savundu. Lavrov, meselenin, NATO’nun Rusya’nın güvenliğini yıllar boyunca tehdit etmiş olmasından bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Lavrov, "Uluslararası ilişkiler, ya çıkarlar dengesi temelinde sağlam bir uzlaşının kurulması ya da Washington’ın hegemonyasının saldırgan ve değişken ilerleyişi vasıtasıyla şekillendirilmeye devam edecek" ifadesini kullandı.

GUTERRES SUÇLADI

Lavrov’un yönettiği Güvenlik Konseyi oturumunda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı "felaketi" kınayan Guterres, Rus işgalinin uluslararası hukukun bir ihlali olduğunu ve Ukrayna halkına "devasa bir acı getirdiğini" söyledi. Genel Sekreter, Rus işgalinin "koronavirüs pandemisinin tetiklediği küresel ekonomik istikrarsızlığı pekiştirdiğini" de savundu.