Böyle tezgâh ücreti olmaz

İzmir Menemen’deki kapalı pazaryeri, henüz açılışı bile yapılmasa da hâlâ tartışma konusu. Serdar Aksoy döneminde tezgâh alanlarının kirası için istenen ücrete tepki gösteren pazarcılar, şimdi Menemen Belediye Başkanvekili AKP’li Aydın Pehlivan’ın tezgâhlar için istediği fahiş fiyatlara karşı eylemde.

Menemen Pazarcılar Derneği Başkanı Ahmet Altay, esnafın 3 hafta boyunca tezgâhlarını açmayacaklarını ifade etti: “2012’de çıkan yasada, pazarcıdan işgaliye parası dışında para alınamayacağı belirtilmiş. Biz şu an yıllık 900 lira işgaliye ödüyoruz. Bizim mevcut pazaryerimizin üzerini kapattılar, iki katlı yaptılar ve şimdi bizden para istiyorlar. 2019’da Serdar Aksoy da tezgâhlar için bizden para istemişti ama sonra haklı olduğumuzu söyleyip, bizimle protokol imzalamıştı. Şimdi belediye o protokolü yok sayıyor ve bizden tezgâhların yerine göre 80, 60 ve 40 bin TL talep ediliyor.”

‘3 HAFTA AÇMAYACAĞIZ’

Belediyenin pazarcı esnafını zorladığını dile getiren Altay, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Pazarcı esnafından talep edilen bu para için Meclis kararı bile yok. Durum bundan ibaret olduğu için, biz 3 hafta pazar açmayacağız. Haklıyız ve sonuna kadar hakkımızı savunacağız. Bu konuda yasalar ve bizim yönetmeliğimiz açık. Pandemi döneminde zaten yeterince darbe aldık. Pazaryerleri halk için yapılır ama bunlar halk için yapmamışlar, rant için yapmışlar. Biz bu paraya karşıyız. Bizden yasal olmayan bir para istiyorlar. Biz zaten bu parayı vermeyeceğiz.”