Akaryakıt grevleriyle sarsılan Fransa’da işçileri tehdit eden Macron yönetimi zor kullanmaya başladı. İktidarın zorbalığına karşı sendikalar ortak kararla işçilerle dayanışma için ülke genelinde grev kararı aldı.

Boyun eğmeyen işçilerden uyarı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Neoliberal sömürü ve savaş politikalarının faturasını ödemek zorunda kalan Fransızlar, Emmanuel Macron yönetimine karşı ayakta. Haftalardır devam eden akaryakıt işçilerinin direnişleri Paris yönetiminin korkulu rüyası olurken, yüzbinlerce kişi de daha iyi bir yaşam talebiyle hükümete gözdağı verdi. İşçi eylemlerinin önüne geçmek isten hükümet, TotalEnergies rafineri çalışanlarının ücretlerde artış yapılması ve işten çıkarmaların durdurulması amacıyla başlattığı grevlere karşı zor kullanmaya başladı.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, direnişin sonlanmasını isterken, işçileri tehdit etti. Grevin sürmesinin “yasa dışı ve kabul edilemez” olduğunu ileri süren Le Maire, müzakerelerin tamamlanıp, bir anlaşmaya varıldığını belirtti.

GÖZDAĞI VE TEHDİT

Enerji Bakanı Agnès Pannier-Runacher ise hükümetin iki benzin deposuna el koyduğunu açıkladı. Fransız bakan kararın Fransız halkı için alındığını iddia etti. Ülkede TotalEnergies’e ait 6 rafinerinin 3’ünde, Esso-ExxonMobil’in de 2 rafinerisinde çalışanlar eylül ayının sonlarına doğru greve gitmişti. Grevler nedeniyle petrol istasyonlarının yüzde 30’unda yakıt sıkıntısı çekiliyor. Petrol işçilerinin grevine yönelik hükümet baskısı nedeniyle bugün ülke genelinde genel greve gidilecek.

Önde gelen 4 sendikasının (CGT, FO, FSU ve Solidaire) ortak deklarasyonunda, savaş ve pandemi nedeniyle aşırı kâr eden şirketlere servet vergisi getirilmesi ve asgari ücretin artırılması yer alıyor.

***

ÜCRETLER ARTIRILSIN, KİRALAR DONDURULSUN

Başkent Paris’te yüzbinlerce binlerce kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un politikalarına karşı sokağa çıktı. Hayat pahalılığına, iklim krizine ve Macron’un emeklilik düzenlemesine karşı yapılan yürüyüşte enerji maliyetlerinin, temel gıda ürünlerinin ve kiraların dondurulması istendi. Macron’un, ülkeyi kaosa sürüklediğine dikkat çekildi. Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Mélenchon tarafından çağrısı yapılan eyleme aralarında Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda tanınmış sima da katıldı.

***

PİLOTLAR İŞ BIRAKTI, UÇUŞLAR KOMPLE İPTAL

Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın iştiraki Eurowings’te pilotların 3 günlük greve çıkması nedeniyle çok sayıda uçuşu iptal edildi. 170’ün üzerinde uçuş iptal edilirken, binlerce kişi bu durumdan etkilendi. Dün başlayan grevin yarın gece yarısına kadar devam edecek. Pilotların üye olduğu Vereinigung Cockpit (VC) sendikası, Almanya’da “çalışma koşullarının iyileştirilmesi” görüşmelerinin başarısız olmasının ardından Eurowings’da çalışan pilotlar için 3 günlük grev çağrısı yapmıştı.

Sendika, pilotlar fazla çalıştığı için daha uzun dinlenme süreleri talep ediyor. Eurowings yönetimi ise sendikanın bu talebini “aşırı” bularak kabul etmemişti.

Eurowings’in pilotları toplu ücret anlaşmasında 10. tur müzakerelerinin başarısız olmasının ardından 6 Ekim’de de 24 saatlik greve gitmişti.

İSVİÇRE’DE SENDİKADAN GENEL GREV UYARISI

İsviçre’de Aeropers Pilotlar Sendikası ile Swissair arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca grev hazırlıkları başladı. Ücret görüşmelerinin neticelenmemesi halinde, ekim ayının son haftasında pilotların greve çıkacağı belirtildi. Sendika üyeleri arasında yapılan oylamada yüzde 93,7 ile “greve evet” kararı çıktı. Ağustos ayı sonunda, sendika üyeleri kendilerine dayatılan ve CLA2022 olarak bilinen yeni toplu iş sözleşmesini reddettiler. O tarihten bu yana Swissair ve sendika, toplu iş sözleşmesinin uyarlanması için müzakerelerde bulunuyor.