Fransa’da emek düşmanı emeklilik yasasına karşı bugün bir kez daha milyonlar meydanlara çıkacak. Çalışanlar yasa geri alınıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı. Macron yönetimine öfke büyük.

Boyun eğmiyorlar
\Macron’a ölüm\, \İktidar halka\ sloganları atan Fransızlar, emeklilik yasasına karşı protestolarını sürdürüyor. (Fotoğraf: İHA)

Ali Arayıcı/Paris

Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran emeklilik yasasına karşı öfke seli büyüyor. Emmanuel Macron yönetiminin Ulusal Meclis’ten oylama yapmadan geçirdiği emeklilik reformuna karşı bugün bir kez daha milyonlar meydanlara inecek. Tüm sektörlerden çalışanların karılacağı grev ve eylemlerde yasanın geri alınması talep edilecek.


Komünist Partisi’ne (PC) yakın Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT), Sosyalist Partisi’ne (PS) yakın Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT), merkez sağda yer alan Fransız Hiristiyan İşçiler Konfederasyonu (CFTC) başta olmak üzere sağ ve sol yelpazede yer alan 13 büyük sendikal örgüt bugünkü 9. ulusal eylem günü için işbirliği birliği içerisinde.

9. ULUSAL EYLEM GÜNÜ

Sendikaların çağrısıyla yapılacak iş bırakma eylem-lerine sadece çalışanlar katılmıyor. Emeklilik re-formunu protesto etmek amacıyla yapılan eylemler, ülke genelinde destek bularak toplumsal bir kalkışmaya dönüşmüş durumda. Halkın büyük bir kesimi bu eylemleri destekliyor. CFTC Başkanı Cyril Chabanier bundan önceki sekiz ulusal eylem gününe olan katılımın, yasaya karşı nasıl bir tepki olduğunu gösterdiğini söyledi.
Bugün ülke genelinde yapılacak olan protestolara sol-sosyalist partiler, kitler örgütleri, öğrenciler, meslek grupları da destek veriyor. Eylemler artarken göstericilere karşı polis şiddetinde de önemli bir artış gözlemleniyor. Çalışanların karşısına kolluk kuvvetlerini salan Macron yönetimi öfke selinin hedeflerinden.

MACRON’A TEPKİ BÜYÜK

Emeklilik reformu karşıtı eylemler karşısında Macron hükümeti şaşkınlık içinde. Hükümetin tasarının mecliste oylanmadan geçmesi için Anayasa’nın 49/3 maddesine başvurması ülke genelinde hoşnutsuzluk ve öfke patlamasına dönüştü.

Toplumun her kesiminden Macron ve hükümetine tepki büyük. 16 Mart’taki protestolarda Dijon kentinde Emmanuel Macron, Başbakan Elisabeth Borne, Çalışma Bakanı Olivier Dussopt ve hükümet sözcüsü Olivier Véran’ı temsil eden dört maskot yakılması aynı gün, Rennes’de belediye binasının taşlanması ve Lyon’da "Macron’a ölüm", "İktidar halka" sloganları atılması bunun göstergesi.

Hükümet ise yaşananlara kayıtsız. İçişleri Bakanı Gérald Darman 17 Mart’ta valilere gönderdiği talimatta, “Meydanların vandalize edilmesine izin vermeyin, Cumhuriyet’in simgelerini koruyun. Polis korumaya ihtiyaç duyup duymadıklarını öğrenmek için parlamenterleri aramalıdır” diyecekti.

BOYUN EĞMİYORLAR

Macron ise geri adım atmayarak, ülkede işçi sendikalarının yoğun tepkisine yol açan emeklilik reformunun yıl sonundan önce yürürlüğe girmesi gerektiğini bildirdi. TF1 ve France 2 kanallarında konuşan Macron, emeklilik reformu konusunda “hiç bir pişmanlık duymadığını” bildirdi.

Başbakan Elisabeth Borne muhalefeti hedef alarak, Boyun Eğmeyenler Hareketi’ne mensup vekillerin 23 Mart’ta bir şiddet patlaması yaşanmasını istediklerini ileri sürdü. Başbakan’ın konuşmasına başlamasını protesto ederek meclisten ayrılan oyun Eğmeyenler, Komünist Partisi (PC), Sosyalist Parti (PS) ve Yeşiller Partisi milletvekilleri bugün tüm güçleriyle alanlarda olacak. Boyun Eğmeyenler Hareketi’nin lideri Melenchon, yasanın geri çekilmesi için ellerinden gelen her türlü şeyi yapacaklarını söyledi.

Öte yandan göstericilere yönelik polis şiddetiyle ilgili olarak Paris savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılık tarafından yapılan açıklamada, polis şiddeti şüphesiyle ilgili bir raporun mahkemeye sunulduğu bildirildi.