Bozankaya’da işçi kıyımı sürüyor

İsmail ARI

Man Şirketi’nin en büyük tedarikçileri arasında yer alan Ankara’daki Bozankaya Şirketi’nde işçi kıyımı devam ediyor. DİSK’e bağlı Birleşik Metal- İş üyesi olduğu gerekçesiyle 45 işçinin işten atıldığı öğrenildi. İşçilerin bir bölümü evlerine yollanan tebligatlarla işten çıkarılırken sendikaya üyesi olan 265 işçinin ise baskıyla sendika üyeliğinden istifa ettirildiği öne sürüldü.

Birleşik Metal- İş yaptığı açıklamada ise “Sendika düşmanı Bozankaya işyerinden 45 işçi baskıya boyun değmediği için işten atıldı. 265 işçi tehditle baskıyla ve e-devlet şifreleri alınarak zorla istifa ettirildi. Mücadelemiz sürecek. İşçi düşmanları hesap verecek” ifadeleri yer aldı.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK

İşten atılan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir işçi, “İşverenin baskısı ve işçilerin korkusuyla çok sayıda işçi sendika üyeliğinden istifa etti. Çok sayıda arkadaşımız istifa ettirildi. Sendikamız yakın bir zamanda hukuki süreç başlatacak. Bozankaya’da işten çıkarmaların devam edeceği ve işveren elinde 100 kişilik işten atılacak personel listesi olduğu konuşuluyor” dedi.

TEBLİGATLA İŞTEN ÇIKARILDILAR

Birleşik Metal-İş Sendikası İç Anadolu Şube Müdürü Deniz Ilgın BirGün’e yaptığı açıklamada, “Hukuksal anlamda süreç devam edecek. İşten çıkarmalar devam ediyor. Sendikadan 300’e yakın işçi istifa ettirildi. Baskıyla istifa ettirildi. Gerekli davalar açılacak onun hazırlığı yapıyoruz. Bazı işten çıkarılan işçiler, işten çıkarıldığını Noter üzerinden gönderilen tebligatlarla öğrendi” dedi.

ATILMA GEREKÇESİ GERÇEKÇİ DEĞİL

İşten çıkarılma gerekçelerinin gerçekti olmadığı vurgulayan Ilgın, “Tebligatta yazan işten çıkarma gerekçesi ise şirketin elindeki projenin bittiği ve bu nedenle işçi fazlası olduğu yönünde. Bu gerekçenin gerçekliği olmadığı savunuyoruz. İşçi fazlalığı varsa o zaman işçilere neden sürekli fazla mesai yaptırıyorsunuz? Geçtiğimiz Pazar günü 70 işçi fazla mesai yaparak çalıştırıldı. Haftanın beş günü fazla mesai yapılıyor. Tüm bunlara rağmen işçi fazlalığı gibi bir gerekçeyle arkadaşlarımız işten atıldı” şeklinde konuştu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.