Bozcaada’da muhalif sanatçılara engel

Serkan İLİK

Usta tiyatro sanatçıları Genco Erkal ve Şevket Çoruh’un bugün ve yarın Bozcaada Kalesi’nde NOTFEST Tiyatro Festivali kapsamında sahne alacakları tiyatro oyunları, “Bozcaada Kalesi’nin yoğun katılımlı etkinliklere kalenin fiziki şartları müsait değil” denerek engellendi.

Yıllardır adada düzenlenen festivallere, konserlere, tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan Bozcaada Kalesi’nde kısa bir süre öncesine kadar herhangi bir yasak getirilmediği halde Genco Erkal ve Şevket Çoruh’un sahne alacağı oyuna izin verilmemesine ada halkı tepki gösterdi. Festival ekibi aylar öncesinden oyunların Bozcaada Kalesi’nde sahne alacağını bildirmesine rağmen yalnızca 2 gün kala festivalin engellenmesinin gerekçesi ise Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün “Bozcaada Kalesi’nde yoğun katılımlı etkinliklerin kalenin fiziki şartları müsait değil” olması dikkat çekti. Kararın ardından tiyatro oyunlarının fiziki olarak şartları çok zor olan Cumhuriyet Meydanı’nda sahneleneceğini açıklandı.

ADALILAR TEPKİLİ

Adalılar, Cumhuriyet tarihi öncesinden bu yana Bozcaada Kalesi’nde üzüm festivallerinin, konserlerin, tiyatro oyunlarının vb tüm etkinliklerin yapıldığını, temmuz ayında da kalede konserler gerçekleştiğini belirtti. Söz konusu kararın kaleyi korumak için değil muhalif sanatçıların sahne almasıyla ilgili olduğunu vurguladı. Ayrıca kararın direkt hükümet kanalı ile gerçekleştiği savunuldu.

Genco Erkal ise Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Her yerde her fırsatta karşımıza çıkıyorlar” dedi.