Bozcaada ve Gökçeada’da, ekim ayından bu yana ambulans helikopter hizmetinin verilememesi tedirginlik yaratıyor. Yetkililere seslenen Bozcaada Belediye Başkanı Yılmaz, "Hava ambulansı hizmeti tekrar sağlansın" çağrısında bulundu. Gökçeada Belediye Başkanı Çetin, "Ambulans helikopter konusunda da bu anlamda iyi dilekler ve dua etmenin dışında bir durum da yok maalesef" ifadelerini kullandı.

"Bozcaada ve Gökçeada’da hava ambulansı hizmeti tekrar sağlansın" çağrısı

Son aylarda sık sık feribot seferlerinin iptal edildiği ve 2-3 gün ulaşımın tamamen durduğu Bozcaada ve Gökçeada’da, ekim ayından bu yana ambulans helikopter hizmetinin verilememesi iki ada halkını da tedirgin ediyor. Bozcaada Haber’e konuşan Bozcaada ve Gökçeada belediye başkanları, ambulans helikopterin bir an önce tekrardan adalara hizmete verilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

bozcaadahaber.net'te yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı’nın, Türk Hava Kurumu’nun alt şirketi olan Gökçen Havacılık firmasıyla yaptığı sözleşme kapsamında 19 helikopterlik anlaşma geçen ekim ayında mahkeme kararı ile tasfiye edilmişti.

THK Gökçen Havacılık, 3 yıldır devam eden anlaşmayı 9 Eylül’de feshetmek üzere Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne götürdü. Mahkeme kararını 22 Ekim’de vererek fesih işlemini başlattı. Böylelikle 17 olan hizmet noktası 5 kent eksiltilerek 12’ye düşürüldü. Bu gelişmenin ardından ekim ayından bu yana Afyon, Bursa, Çanakkale, Malatya ve Sivas’ta ambulans helikopterler çekildi.

Gökçeada’da ise son iki ayda birkaç acil hastanın sevki Bandırma’dan gelen askeri helikopter ile sağlandı. Ancak askeri helikopterin de donanım haricinde, saniyelerin bile çok önemli olduğu acil vakalarda görüşmelerin ve izin onaylarının tamamlanma süreci nedeniyle oldukça riskli olabiliyor. Zira ambulans helikopter olduğu dönemlerde acil vakalarda tıpkı kara ambulansı gibi çıkışı direkt Çanakkale 112 üzerinden sağlanabiliyordu.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hiçbir prosedür, hiçbir şey insan hayatından değerli değildir” diyerek ambulans helikopter hizmetinin yeniden başlaması için yetkililere çağrı yaptı.

Yılmaz, şöyle devam etti: "Ben bilindiği gibi yaklaşık 10 senenin üzerinde Bozcaada'da hekim olarak çalıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 2006 - 2007 yıllarında Çanakkale'de bir hava ambulansı hizmete başlayınca, burada çalışan sağlık personeli ve hekim arkadaşlarla çok memnun olmuştuk. Çünkü ilk müdahale sonrası sevki gereken hastalarda özellikle kış aylarında bazen büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Ben Bozcaada’daki 10 senelik hekimlik hayatımda gırgır, trol, balıkçı teknesi dahil birçok vasıta ile anakaraya hasta sevki gerçekleştirdim. Ama hava ambulansı gerçekten hem profesyonel imkânlarla hasta sevki konusunda bizlere imkân sağladı, hem de deniz ulaşımı olmadığı havalarda bile çok hastaya derman oldu. Bunu bir belediye başkanı olmanın da ötesinde bir hekim olarak bizzat yaşadım.”

Yılmaz, özellikle bu sene yaşanan hava muhalefeti sebebiyle deniz ulaşımının çok fazla sekteye uğradığını ve bir hekim olarak da hava ambulansının ne kadar gerekli ve önemli olduğunu daha iyi anladıklarını belirtti.

"Bozcaada için yetkililere seslenmek istiyorum" diyen Yılmaz, "Lütfen gereken ne ise bir an önce yapılsın ve hava ambulansı hizmeti tekrar sağlansın. Hiçbir prosedür, hiçbir şey insan hayatından değerli değildir. Bozcaada Belediye Başkanı ve bir hekim olarak iki ada halkı için bu problemin bir an önce çözülmesi için, yetkili herkesi elinden gelen her şeyi yapmaya davet ediyorum.”

"İYİ DİLEK DIŞINDA BİR DURUM YOK MAALESEF"

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin de geçen hafta üç gün art arda feribotun çalışmadığını, böyle zamanlarda ise birkaç kere Bandırma’dan askeri helikopter talep ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye’de mevcut Çanakkale boğazının girişindeki önemli adamızda yaşayan, 12 ay kesintisiz hayatını devam ettiren vatandaşlarımızın sağlık konusunda anakarada tam teşekküllü devlet hastanesine ihtiyaç hasıl olduğunda ulaşabilmesi adına ambulans helikopter bizim için çok önemli bir ulaşım aracı. Dolayısıyla ihalenin yapılmamış olmasından kaynaklı aksaklıkların yaşandığı bu süre içerisinde de aciliyet gerektiren ve Çanakkale’ye sevki için baş başa kalacağımız sıkıntılar hastalarımızın yaşayacağı sıkıntılar... Ki şu anda da malum hava koşullarından dolayı 3 gün ulaşımımız yok. Her zaman olduğumuz gibi umut ediyoruz, bizim adada yaşamanın ne olduğunu bilen insanlar olarak dua ediyoruz ki bu süre içerisinde vatandaşlarımızda bir sağlık problemi olmasın. Ambulans helikopter konusunda da bu anlamda iyi dilekler ve dua etmenin dışında bir durum da yok maalesef.”