Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Danıştay’ın ‘ilahiyat fakültesi’ kararını tanımayarak, “Kimin öğretmen olacağına Danıştay karar veremez. Bu konudaki değişiklik neyse bunu yapacağız” dedi

Bozdağ Danıştay’ın kararını tanımadı!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi’nde temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Bozdağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) atama listesinden ilahiyat mezunlarını çıkarmasına değindi. Danıştay, ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabilmesinin iptalini istemiş, bunun üzerine MEB atama listesinden ilahiyat mezunlarını çıkarmıştı. Bozdağ yaşanan bu gelişmeyle ilgili, ‘’İlahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz” dedi. “Bu konudaki değişiklik neyse bunu yapacağız” diyen Bozdağ, şöyle devam etti: “İstanbul’da bir idare mahkemesi hem de oybirliğiyle ‘Din eğitimi dersine insanlar mecbur edilemez’ diyor. Buradan söylüyorum mahkemenin belli ki hâkimleri din eğitimi ve din öğretimi arasındaki farkı bilmiyor. Belli ki kullandıkları bilirkişiler de bu konudaki farkı bilmiyor. Türkiye’de ilk ve orta öğretim kurumlarında verilen derslerin hiçbiri din eğitimi dersi değildir. Din ve ahlak kültürüne dair bilgiler verilmektedir. Yapılan bir öğretimdir, eğitim değildir. Maalesef mahkemelerde bazı hâkimler bu öğretimi eğitim yerine ikame etmeyi hem de mahkeme kararıyla başarmışlardır. Ama bu kabul edilemez bir durumdur.”

Mahkemenin işi mi bu?
‘Danıştay’ın kimin öğretmen olacağına karar veremeyeceğini’ iddia eden Bozdağ, ‘’Danıştay’da İdari Dava Daireler Kurulu, İlahiyat Fakültesi mezunlarının öğretmen olmasını engelleyen bir karar verdi. Mahkemenin işi mi bu? Kimin öğretmen olacağına Danıştay karar veremez, idare mahkemeleri karar veremez. Yasayla düzenlenebilir. Ya da idari takdir hakkı yasanın verdiği yetkilerle idare bunu düzenleyebilir. Eğer bir ülkede kimin ne olacağına mahkemeler karar vermeye kalkarsa orada hukuk devletinden bahsedemeyiz. Maalesef Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yerindelik denetimi yapmış, yetkisini aşarak müdahale etmemesi gereken bir alana hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiştir.” dedi.

‘Bu haksızlığı ortadan kaldıracağız’
Bozdağ, şöyle devam etti: ‘’Kimlerin nerede öğretmen olacağı kararını Milli Eğitim Bakanlığı verir ya da yasalar bunu saymışsa yasaların kurallarına göre yapılır. Danıştay yerindelik denetimi yapmıştır. Anayasa göre yerindelik denetimi yapamaz. Onun için İlahiyat Fakülteleri’nin mezun ve öğrencilerine şunu ifade etmek isterim. Bu konuda ilahiyat mezunlarının öğretmenlik hakkının elinden alınmasına izin vermeyiz. Bu konudaki değişiklik neyse bunu yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konu Başbakanımızla Milli Eğitim Bakanımızla istişare edilmiştir. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir yasal düzenlemeyi yapacağız. Bu haksızlığı ortadan kaldıracağız.”

Kutlu Doğum haftası Hicri takvime göre kutlanacak
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeni aldığı kararı da açıklayan Bozdağ, şöyle dedi: “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aldığı yeni bir kararla, Peygamber Efendimizin doğduğu, dünyamızı ve alemleri şereflendirdiği günün içinde yer aldığı hafta, ‘Mevlidi Nebi Haftası’ adıyla Miladi Takvim’e göre değil. Hicri Takvim’e göre kutlanacaktır. Önümüzdeki hafta bu konudaki yönetmelik değişikliği yayınlanacak ve 2018’den itibaren de Hicri Takvim’e göre Peygamber Efendimizin dünyayı şereflendirdiği hafta, Mevlidi Nebi Haftası adıyla kutlanmaya başlayacaktır.”