Bozuk balık kokusunu ayırt edememe nedeni: Genetik mutasyon

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çürük balık kokusu alamıyor musunuz? Bunun nedeni size etki eden genetik bir mutasyon olabilir. Belli bir mutasyon geçiren bazı insanlar, bozuk balık kokusuna maruz kaldıklarında, bu kokuyu yanlış tanımlayabiliyorlar.

Hatta Nature’da yayınlanan bir habere göre, balık kokuları pek çok insanın burnunu tutmasına sebep olurken, bu genetik mutasyonlu kişilere “bozuk balık kokusu bile karamel gibi kokabiliyor”.

İzlanda Reykjavik’te bulunan deCODE Genetik’ten Rosa Gisladottir ve Kari Stefansson, İzlanda’da 11 binden fazla insanı, koku algısını etkileyen genetik değişkenler açısından inceledi. Araştırmada, katılımcılardan meyan kökü, tarçın ve balık da dahil bir dizi şeyi koklamaları istendi. Bu şeyleri koklayan katılımcılar, bunların ne olduklarını, yoğunluk ve hoşluk açısından değerlendirdiler.

Araştırma sonucunda nazal boşluktaki belli koku reseptörlerini kodlayan bir gendeki mutasyonun, bir kişinin bozuk ve fermente balık kokusuna dair algılarını etkilediği bulundu. Genel nüfusa kıyasla, bu mutasyona sahip insanlar balık kokusunu daha az yoğun veya daha az nahoş buldular, hatta bu insanlar bu kokuyu deniz ürünleriyle alakasız patates, karamel veya gül gibi bir şey olarak tanımlıyorlardı. Yani bu mutasyona uğramış insanlar balık kokusunu hiç de ayırt edemiyorlardı.