Bozulan 10 Ekim davasının ilk duruşması bugün görülecek

Haber Merkezi

Yargıtay’ın kısmen bozma kararı verdiği 10 Ekim Ankara Katliamı ana davasında duruşma bugün saat 10.00’da Ankara Adliyesi’nde görülecek

10 Ekim Ankara Katliamı davasında verilen kararlara yapılan itirazlar üzerine Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi temmuz ayında kararını açıklamıştı. 10 Ekim ana davasında verilen kararları büyük oranda onayan Yargıtay, bazı teknik aksaklıklar tespit edip tutuklu Erman Ekici yönünden bozma kararı vermişti.

Yargıtayın kararından aylar sonra 10 Ekim Avukat Komisyonuna yeni duruşma tarihi tebliğ edildi. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen bozma kararı sonrası ana dosyada ilk duruşma bugün saat 10.00’da Ankara Adliyesinde görülecek.

Aileler tarafından davaya çağrı yapıldı. Çağrıda “10 Ekim Ankara Katliamının Yargıtay'dan dönen ana davasının bozma sonrası usulen yapılacak ilk duruşması 19 Ekim Çarşamba günü (bugün) saat 10.00'da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek Herkesi duruşmaya katılmaya davet ediyoruz” denildi.

Duruşma öncesi Evrensel’e konuşan 10 Ekim Avukat Komisyonu’ndan İlke Işık, “Firari sanıkların devam eden yargılanmasında insanlığa karşı işlenmiş suçtan düzenlenmiş ve kabul edilmiş bir iddianame var. Ama Yargıtay ‘silahlı terör örgütü kurma ve yönetme’den mahkum edilen Erman Ekici'nin ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlaması ile yargılanmasını istiyor. İnsanlığa karşı suçtan devam eden bir yargılama var. Esasen Yargıtay insanlığa karşı suçu görmeyerek yok saymaya çalışıyor” dedi.

10 Ekim Katliamı davasının başından beri cezalandırmanın IŞİD'lilerle sınırlı tutulmak istendiğini vurgulayan Işık, “Yargıtay kararı da tam olarak bu kapsamda. Ancak bu katliama ilişkin kamu sorumluluklarını yıllardır tartışıyoruz. Sorumluluğun Ankara Emniyetinden Antep Emniyetine, Adıyaman Valiliğinden Kilis'teki sınır görevlilerine çok kapsamlı olduğu ve katliamı gerçekleştiren IŞİD'lilere bile isteye yol verildiği çok açık” ifadelerini kullandı. Yargıtay'ın önündeki dava dosyasında tüm bunların delillerinin olduğunu söyleyen Işık, “Yargıtay'ın söylediği de 7 yıllık yargı pratiğinin aynısı. Yargıtay'da bize 'Kamu görevlilerin sorumluluğunu görmeyeceğim, bunu hiç tartışamayacağım' dedi. İnsanlığa karşı suçu yok saydı ve karartmaya çalıştı” ifadelerini kullandı.

10 Ekim 2015’te gerçekleştirilen katliamda 100’ü aşkın yurttaş hayatını kaybetmişti.

***

IŞİD’CİYE 3 KEZ MÜEBBET HAPİS

IŞİD'in 2016 yılında er Sefter Taş ve Fethi Şahin'i yakarak öldürmesine ilişkin fetvayı verdiği iddia edilen örgütün kadısı Jamal Abdurrahman Alwi'ye bugün Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 3 kez ağırlaştırılmış hapis cezası verildi.

HalkTv’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Antep'te kuşçuluk yaparak geçinen Alwi, IŞİD üyesi olmaktan yargılanırken 9 ay tutuklu kaldıktan sonra 2 Mart 2021'de serbest bırakılmıştı. Yargılandığı davanın iddianamesinde 2 Türk askerinin infaz kararına imza attığı iddia edildiği halde bu suçtan yargılanmıyordu. Alwi, 18 Eylül 2021'de tekrar tutuklandı. Alwi hakkında '2 Türk askerini yakın' emrini verdiği gerekçesiyle dava açıldı. Bu dava Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamayla birleştirildi. Alwi'ye 2 askerin ölüm emrini vermekten ve anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs etmekten 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.