Rio'da polisin siyahi ve melez mahallelerine uyuşturucu bahanesiyle baskın yaparak sokak ortasında gençleri infaz etmesine karşı halk sokaklara çıktı. Hedefte, soykırım amacı gütmekle suçlanan Bolsonaro ve polis var.

Brezilya'da halk, ırkçı polis şiddeti ve Bolsonaro'ya karşı sokakta

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'da, polisin uyuşturucu operasyonu düzenlediği mahallelerde yakaladıkları gençleri sokak ortasında infaz etmesine yönelik tepkiler sürüyor. Halk, uyuşturucunun bahane edilerek siyah ve melez nüfusun yok edilmeye çalışıldığını söyleyerek, ırkçı şiddete karşı meydanlara çıktı.

YOKSULLUĞA VE SALGINA TESLİM

Geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonda, siyah ve melez yurttaşların yoğun olduğu mahallelere baskın yapılmış, polis bu baskınlarda orantısız şiddet kullanmıştı. Kaçma teşebbüsü bile olmayan şüphelilerin sokak ortasında infaz edildiği görüntüler sosyal medyada paylaşılınca kamuoyunda ciddi tepki yaratmıştı.

Kentin en yoksul ve pandemi sürecini en ağır geçiren bölgesinde, halk polis saldırılarını sistematik, ırkçı bir imha projesinin parçası olarak görüyor. Polis şiddeti, Bolsonaro'nun ırkçı siyasetinin de bir parçası olarak görülerek, siyahlara yönelik bir saldırı olarak yorumlanıyor. "Jacazerinho gecekondularına adalet", "Soykırıma isyan etmek haktır" sloganlarıyla, saldırıların ırkçı boyutu vurgulanuyor.

SOYKIRIM HEDEFLİYOR

Irkçılığa, salgına, yoksulluğa ve ölümlere yeter diyerek başlatılan eylemlere, eski başkan Lula da destek verdi. İşçi Partisi lideri Lula, halefi Bolsonaro'nun soykırım amaçladığı yorumlarında bulundu. Eylemciler Bolsonaro'nun istifa etmesini talep ediyor.