Brezilya'nın Minas Gerais eyaletinin güneydoğusundaki Belo Horizonte kentindeki seks işçileri, ‘ekonomiyi ayakta tutuyoruz ve biz de ön saftayız’ diyerek, öncelikli koronavirüs aşı grubuna alınmak için bir hafta boyunca greve gittiklerini duyurdu.

Brezilya'da seks işçileri 'Biz de ön saftayız' diyerek öncelikli aşı gruba girmek için greve gitti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya'da seks işçileri 'Biz de ön saftayız' diyerek öncelikli aşı grubuna girmek için greve gitti

Brezilya'nın Minas Gerais eyaletinin güneydoğusundaki Belo Horizonte kentindeki seks işçileri, ‘ekonomiyi ayakta tutuyoruz ve biz de ön saftayız’ diyerek, öncelikli koronavirüs aşı grubuna alınmak için bir hafta boyunca greve gittiklerini duyurdu.

Covid-19’un en çok etkilendiği ikinci ülke olan Brezilya’da sağlık sisteminin çökmesi ve kitlesel aşılamada kaos yaşanmasıyla seks işçileri de isyan bayrağını çekti.

Ülkenin Minas Gerais eyaletinin Güneydoğudaki Belo Horizonte şehrinde seks işçileri Covid-19’la mücadelenin ön safhasında yer alanlara tanınan aşı önceliği kapsamına alınmaları gerektiğini belirterek bir hafta boyunca greve gittiklerini açıkladı.

Bangkok Post'un aktardığına göre, Minas Gerais Eyaleti Seks İşçileri Derneği Başkanı Cida Vieira, ön saflarda olduklarının altını çizerek, "Biz de ön saftayız, ekonomiyi ayakta tutuyoruz ve aşılanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Seks endüstrisine hizmet verdiği sırada kapatılan otellerin bulunduğu sokakta pazartesi günü protesto gösterileri düzenleyen Dernek Başkanı Vieira'nın liderliğindeki kadınlar, ‘Seks işçiliği profesyonel meslektir’, ‘Seks işçilerinin sağlığa ihtiyacı var’ pankartları açtı.

“BİZ DE SAĞLIK EĞİTİMCİLERİYİZ”

Eylemler sırasında gazetecilere demeçlerde bulunan eylemci Lucimara Costa, "Her kesim ve türden insanla muhatap olduğumuz ve hayatımızı riske attığımız için biz de öncelikli gruba dahil edilmeliyiz" diye vurguladı.

Vieira "Biz de öncelikli grubuz, çünkü biz de sağlık eğitimcileriyiz, karşımızdakileri eğitiyoruz. Erkekler için cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında bilgi verdiğimiz, prezervatif dağıttığımız için bu grubun bir parçasıyız" dedi.

ÖNCELİKLİ GRUPTA SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE YAŞLILAR VAR

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun hükümeti, sağlık çalışanları, öğretmenler, yaşlılar, yerliler ve kronik hastalığı bulunanlarıı aşılamada öncelikli grup olarak belirlemişti, 77 milyon kişiye tekabül eden bu grubun 2021'in ilk yarısında aşılanmasının hedeflendiği de belirtiliyor.

ABD’nin arkasından en fazla vaka ve ölüm sayısıyla ikinci sırada bulunan Brezilya'da dün 92 bin 625 yeni vakayla toplam vaka sayısı 13 milyon 197 bin 31 kişi şimdiye kadar hastalığa yakalanırken, 3829 yeni ölümle toplam can kaybı 341 bin 97’ye çıktı.