Britanya hükümeti, 'Brexit referandumu' için kesin kararını verdi

Britanya hükümeti, ülke genelinde 4,1 milyon kişi tarafından imzalanan ve Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararının alındığı referandumun yeniden yapılması çağrısında bulunan imza kampanyasının önerisini reddetti.

Britanyalılar 23 Haziran’da sandık başına gitmiş ve yüzde 52’ye yüzde 48 ile ayrılma yanlıları galip gelmişti. 17,4 milyon kişi ayrılma, 16,1 milyon kişi ise kalma yanlısı oy kullanmıştı.

Başta görevini bırakacağını açıklayan Başbakan David Cameron olmak üzere, siyasetin önde gelen isimleri karara saygı duyacaklarını açıklamışlardı. Ancak yine de ülke çapında büyük bir online imza kampanyası başlamıştı.

En az yüzde 60 ‘evet’ talep edilmişti

Kampanyanın hedefi, kararın uygulanması için en az yüzde 75 katılım ve yüzde 60 ‘ayrıl’ oyunun gerektiğini söyleyen bir kuralın devreye sokulmasıydı.

Diken'de yer alan habere göre, referandum kurallarını parlamentodan geçiren Dışişleri Bakanlığı, öneriye mevcut yasanın katılım ya da kabul oyuna dair herhangi bir alt sınır koymadığı şeklinde yanıt verdi: “Başbakan ve hükümetin de açıkça belirttiği gibi tek bir genel oylama oldu ve çıkan karara saygı duyulmalı. Şimdi ABD’den çıkış sürecine hazırlanmalıyız, hükümet çıkış müzakerelerinden olabilecek en iyi sonuçla ayrılmak için elinden geleni yapmayı taahhüt etti.”

Cameron’un olası halefleri de kararı sorgulamıyor

Görevi bıraktıktan sonra Cameron’un yerine Muhafazakar Parti’nin başına geçmesi beklenen her iki aday da referandumun sonuçlarının sorgulanmaması ve halk iradesinin yerine getirilmesi gerektiğini söylemişti. Aslında Brexit karşıtı olan, önde gelen adaylardan İçişleri Bakanı Theresa May “Brexit, Brexit’tir”derken, rakibi eski enerji bakanı Andrea Leadsom da, Britanya’nın AB dışında daha da zenginleşeceğini belirtti.

Verilen bu gibi teminatlara karşın, ‘kalma’ yönünde oy kullananlardan bazıları, sonuca rağmen hala Britanya’nın AB’de kalmasının bir yolu olduğunun umudunu taşıyor. Diğer yandan Brexit’in hiçbir zaman gerçekleşemeyeceğine dair uluslararası bir spekülasyon da var.