Brunson'un ardından: Dolar/TL'deki düşüş sürüyor

ABD'li Pastör Andrew Brunson'ın cuma günü serbest bırakılması ve ardından ABD'den iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi olacağına dair açıklamalar gelmesi ile USD/TRY kuru 5,79 seviyesine kadar gerileyerek son 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Haftayı 5,87 seviyesinde kapatan kur, bugün en yüksek 5,91 seviyesini görmesinin ardından tekrar yönünü aşağı çevirdi ve son saatte %0,85 kayıpla 5,82 seviyesine gerilerken EUR/TRY kuru da 6,74'e geriledi.

Investing'in haberine göre, TL'nin Ağustos'ta rekor düşüş yaşamasına neden olan Brunson gelişmesinin sonlanmasının ardından piyasalarda rahatlama yaşanırken gözler TCMB'nin 25 Ekim'deki PPK toplantısına çevrildi. Eylül'de 625 bp faiz artışı yaparak faizi yüzde 24 seviyesine çıkaran bankanın bu ayki toplantıda ne yapacağı merak konusu.

Merkezin faiz artırmasının ardından enflasyonun yüzde 24,52'ye yükselmesi sonrasında piyasalarda faiz artışı beklentisi tekrar gündeme gelirken enflasyon baskısını azaltmak için ortalama 300 bp faiz artışı yapılması gerektiği düşünülüyor, ancak merkezin bu ayı pas geçme olasılığı da yüksek görünüyor.

Brunson davasının ardından merkezin de faiz artırması ile TL'deki toparlanmanın devam etmesi bekleniyor.