İnternet servis sağlayıcılarınca, bilgisayar ya da mobil cihaz üzerinden internete bağlanan tüm kullanıcıların trafiğinin, her saat başı kullanıcıların açık kimliğiyle birlikte BTK’ye iletilmesiyle ilgili detaylı belgelere ulaşıldı. BTK’nin gözetimi, internet kullanıcılarının kimlikleriyle birlikte, hangi internet sitelerini ziyaret ettikleri ve hangi uygulamaları kullandıklarının kurum tarafından kaydedilmesini sağlıyor.

BTK’nin yaptığı kitlesel gözetimin belgelerine ulaşıldı: Veriler açık kimliklerle devlete akıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan kitlesel gözetimin detayları belgelerine ulaşıldı.

Doğu Eroğlu’nun Medyascope’te yayınlanan kapsamlı araştırmasına göre, bu gözetim yaklaşık 1,5 yıldır gerçekleştiriliyor.

15 Aralık 2020 tarihli, 15 sayfadan oluşan belgelere göre BTK, internet servis sağlayıcılardan, tüm kullanıcıların internet trafiği kayıtlarının saat başı kendisine gönderilmesini istedi. BTK milyonlarca kullanıcının verilerinin hangi formatta kayıt altına alınacağı ve kendisine nasıl gönderileceğini, kurum yazısıyla birlikte gönderdiği teknik detay dokümanında internet servis sağlayıcılara ayrıntılarıyla anlattı. Aralık 2020 tarihli belgede, kullanıcıların internet trafik verilerini BTK’ye yollamayan internet servis sağlayıcılara ceza kesileceği uyarısı da yer alıyor.

Söz konusu belgede şu ifadeler yer alıyor:

"Kurumumuz adli amaçlı iletişimin tespit edilmesi, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınmasına yönelik işlemler kapsamında verilen görevleri süresinde, eksiksiz ve herhangi bir aksamaya sebebiyet vermeyecek şekilde yerine getirmekle yükümlüdür… İnternet ortamında gerçekleşen faaliyetlere ilişkin olarak adli ve önleyici kapsamda daha detaylı bilgilerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur."

İSS (İnternet Servis Sağlayıcıları) Trafik Log Deseni başlıklı yazıda, kullanıcı verilerinin anonim olarak değil, kullanıcının adı soyadıyla birlikte kuruma gönderilmesi isteniyor.

BTK’nin gözetimi, internet kullanıcılarının kimlikleriyle birlikte, hangi internet sitelerini ziyaret ettikleri ve hangi uygulamaları kullandıklarının kurum tarafından kaydedilmesini sağlıyor.

KİMİNLE YAZIŞILDIĞI VE GÖRÜŞÜLDÜĞÜ BİLİNİYOR

BTK’nin aboneler hakkında tuttuğu dosyalardaki (kimlik, meslek, adres içeren dosya) bilgiler, her ayın ilk günü internet servis sağlayıcılardan gelen verilerle güncelleniyor.

Haberde görüşlerine yer verilen bilişim uzmanları, bu gözetim sayesinde elde edilecek verilerin karşılaştırılmasıyla, kullanıcıların WhatsApp, Telegram ya da Signal gibi uygulamalar üzerinden kimlerle yazıştığını ya da sesli-görüntülü görüşme yaptığının anlaşılacağını aktardı. Bu tip uygulamalardan yazışan ya da birbirini arayan kullanıcıların her ikisi de Türkiye’deki internet servis sağlayıcılardan hizmet alıyorsa, bu iki kişinin tespit edilebilmesi oldukça kolay.

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, yani Türkiye’de abone sayısı bakımından en büyük üç internet servis sağlayıcısı, BTK’ywe gönderilen veriler hakkındaki Medyascope’un sorularına cevap vermedi.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın.