Soma katliamında yaşamını yitiren madenciler, tüm yurtta eylem ve etkinliklerle anıldı. Soma’da acı ve öfke vardı. Yürüyüşte “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak” sloganı atıldı

Bu acının tarifi yok...

Soma katliamının yıldönümünde, katliamda yaşamını yitiren 301 maden işçisi için tüm yurtta anma etkinlikleri ve eylemler yapıldı. Soma’da ise acı ve öfke hâkimdi. Sabah saatlerinden itibaren mezarlığa koşan madenci yakınları gözyaşlarıyla sevdiklerini andı, öfkelerini ve adalet taleplerini dile getirdi. Ailelerin acılarına emek ve meslek örgütleri de ortak oldu. İlçede, ilk anma etkinliği Maden Mühendisleri Odası tarafından Madenci Anıtı’nda düzenlendi. Yapılan açıklamada, “Bu facianın sorumlusu ocaklara taşeronu sokan, ölüm bu işin fıtratında var diyen iktidardır” denildi.

‘BAKANLAR YARGILANSIN'
DİSK, KESK, TTB ve TMMOB temsilcileri de, “Soma’yı unutma, unutturma” sloganlarıyla Madenci Anıtı’na yürüdü. Yürüyüşe CHP Milletvekilleri Özgür Özel ve Melda Onur da katıldı. Anıta karanfil bırakılmasının ardından örgütler adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, katliamın üzerinden bir yıl geçmesine karşın işçilere ve ailelere verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. “Ben insanım” diyen herkesi 16 Mayıs’ta Soma’da düzenleyecekleri mitinge davet eden Beko, “Soma’da yaşanan kaza, kader değil katliamdır. Bu ülkede adaletli bir yargı varsa, Enerji ve Çalışma Bakanları, TKİ Müdürü yargılanmalıdır” diye konuştu. Ardından mezarlığa giden emek örgütleri temsilcileri, mezarlığa ailelerle birlikte karanfiller bıraktı.

EYNEZ'DE ENGELLEME
Basın açıklaması ve anma için katliamın yaşandığı Eynez Ocağı’na giden emek ve meslek örgütleri ve işçiler, burada güvenlik görevlileri tarafından engellenmek istendi. Heyetin ısrarları sonucu güvenlikler engeli kaldırmak zorunda kaldı. Ocağın girişinde medya emekçilerinin çekim yapması da engellenmeye çalışıldı.

AİLELER: DEFOLUN GİDİN!
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Valiliği ve Soma Kaymakamlığı ise Soma Maden Şehitliği’nde anma töreni gerçekleştirdi. Tören için başka illerden işçilerin getirilmesi dikkat çekti. Anmaya katılmayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklamada, “Bir yıl boyunca Soma’nın, ailelerin, madencilerin yanında durmayanlar, görevlerini bugüne kadar yapmayanlar adeta vicdanlarını temizlemeye, sorumsuzluklarını aklamaya çalışıyor” dedi.

Törende AKP Manisa Milletvekili Recai Berber’in kürsüye çıkması gerginliğe neden oldu. Berber’i yuhalayan aileler, “Biz acımızla yanıp tutuşuyoruz, siz buraya gelip siyaset yapıyorsunuz. Defolun gidin!” dedi. Aileler, Vali Erdoğan Bektaş’ın konuşmasına da tepki gösterdi.

Akşam düzenlenen yürüyüşte ise hükümete yönelik tepki öne çıktı. Yürüyüş sırasında sık sık, “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak” sloganı atıldı.

CANLI BLOG

20.38 Hükümet Konağı önüne gelen kitle, 301 işçinin anısına alana karanfiller bıraktı ve mum yaktı.

20.29 Kalabalık, geçen sene Tayyip Erdoğan'ın protestolardan kaçarak sığındığı ve burada bir yurttaşı yumrukladığı öne sürülen marketin önünden geçerken "Kaza değil katliam sorumlusu Erdoğan" sloganı attı. (sendika.org)

20.22 Somalı yurttaşlar yürüyüşe pencere ve balkonlarından alkışlarıyla destek veriyor.

20.15 Maden Anıtı önünde toplanan Somalılar, emek örgütleri ve madenci yakınları Hükümet Konağı önüne yürüdü. Soma halkı "Hırsız, katil AKP", "Susma haykır, Soma katliamdır" sloganları attı.

17.40 Madencilerin yoğun olarak yaşadığı ve faciada birçok kayıp veren Kınık'ta Anadolu Erenler Derneği önünde Soma'yı anma yürüyüşü başladı. Kalabalık "İşçi düşmanı faşist AKP", "Soma'nın kömürü AKP'yi yakacak" ve "Susma haykır, Soma katliamdır" sloganlarıyla yürüyor.

Kınık Meydanı'na varan kalabalık Soma'da yaşamını yitiren madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.


16.48 Disk Genel Başkanı Kani Beko, Soma'daki anma eylemleri için karşılarına çıkarılan zorluklar ve engellere isyan etti: Her yer Taksim diye boşuna demiyoruz! Soma Eynez ocağına gitmemize izin vermediler. Direnerek girdik! Madencilere ve gazetecilere saldırdılar

15.50 "Kaza değil cinayet, Soma’yı unutma" pankartı açıldı, Eynez Ocağı girişinde baskılara rağmen anma yapıldı.@diskinsesi

15.37 Eynez ocağı önünde emek örgütleri adına KESK Genel Başkanı Lami Özgen konuşuyor. Ocak girişine jandarma getirilerek anma eylemine katılanlara gözdağı verildi. @sendika_org

15.24 Eynez ocağı önünde basının çekim yapması engellenince işçiler "Kaza değil cinayet, Soma'yı unutma" yazılı bir pankart açarak slogan atmaya başladı. @sendika_org

15.02 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Soma katliamının yıldönümüyle ilgili NTV'de açıklamalar yaptı: "Soma mağdurlarının aldığı destek çok zayıf. Psikolojik, maddi, manevi destek çok yetersiz. Soma'daki insanların canı Bilal beyin canı kadar kıymetlidir."

14.57 Soma katliamının meydana geldiği Eynez ocağı önünde güvenlikler otobüslerin girişini engellemeye çalıştı. Ocağa geçişte ısrar edilmesi sonucu güvenlikler engeli kaldırmak zorunda kaldı ocak girişine gidiliyor. @sendika_org




14.01 Akdeniz Üniversitesi'nde Soma faciasını protesto etmek isteyen öğrencilere polis saldırdı. Yaklaşık öğrencinin üniversite içerisinde basın açıklaması yapmasına izin vermeyen polis, 10 öğrenciyi gözaltına aldı.


13.35 Halkevleri İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı'nda ve Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde anma eylemleri gerçekleştirdi.


13.15 Manisa Valisi Soma'da mezarlıkta konuşma yaptığı sırada protesto edildi. Madenci yakınları valiye "Defolun gidin, siyasetinizi de sizi de istemiyoruz" diye seslendi. Vali konuşmasını kesmek zorunda kaldı.



13.10 Soma'da katledilen madencilerin mezarlarına karanfil konuldu. Madencilerin çocukları ise babalarına mektuplar yazdı, resimler çizdi.


12.45 Anarşist Gençlik, Soma Katliamı'nın 1. yılında, İstanbul Üniversitesi'ne "Soma Unutulamaz Affedilemez" yazılı bir pankart astı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ise HDP tarafından düzenlenen bir anma düzenleniyor.

12.19 DİSK Genel Başkanı Kani Beko: Onlar işçinin değil, halkın değil bir avuç kan emicinin hükümeti oldular. Soma'yı polisiyle, jandarmasıyla, tomasıyla kuşattılar.

12.15 DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak açıklamasını okuyor: Soma'da yaşanan kaza değil cinayettir. Kader değil katliamdır.



12.10 Polis Soma'da yaşlı bir yurttaşın taşıdığı "işsiz ve açız" yazılı dövizi "tehlikeli" diyerek elinden aldı. @otekilerpostasi

12.00 Soma Madenci Anıtı önünde tüm maden şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. @ArzuCerkezoglu


11.55 Soma’da meslek örgütü temsilcileri ve madenci yakınları “Soma'yı unutma, unutturma” sloganıyla madenci anıtına yürüyor. @sendika_org

11.45 BES Emekçileri İstanbul Kadıköy'de bir anma eylemi düzenliyor. @ucarsezin


11.30 Madenciler Soma’nın ilk yıldönümünün anma eylemleri öncesinde büyük baskı görüyor. Maden şirketleri, çalışanlarına ‘yarınki anmaya katılırsanız, hakkınızda tutanak tutarız’ diye baskı yapıyor. @eacarer

'Patron' medyası Soma katliamının yıldönümünü nasıl gördü?

Işık yeraltında kaldı

Yüreğimiz Soma’da, öfkemiz sokakta!

Soma madenci yakınları için toplanan 6 milyon lira nerede?