Almanya Şansölyesi, Çipras’ın istifasını mutlulukla karşılarken SYRIZA’dan ayrılan Sol Platform, 20 Eylül’de yapılması planlanan erken seçim öncesi Popüler Birlik adına bir parti kurdu

"Bu adım krizin değil çözümün bir parçası"

Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılan erken seçimde ezici bir zafer kazanarak iktidara yürüyen; yedi aylık görev süresi boyunca “Bir kurtarma paketi daha olmayacak” vaadini tutmaya çalışsa da Troyka şeklinde adlandırılan uluslararası kreditörlerin bütün isteklerine boyun eğdikten sonra istifasını sunan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın bu hamlesi Almanya Şansölyesi Angela Merkel tarafından ‘mutlulukla’ karşılandı. Uluslararası kreditörlerle Yunanistan arasında aylar süren görüşmelerin ardından Çipras’ın kurtarma paketini referanduma götürmesi en çok Merkel’i kızdırmış, Alman siyasetçinin o tarihten sonra sadece yeni kemer sıkma önlemleriyle yetinmeyeceği, SYRIZA iktidarını da devirmek istediği iddia edilmişti.

Herkes çok mutlu!

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’le görüşmek üzere bu ülkeye giden Merkel’in, The Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Çipras’ın geri çekilmesi krizin değil, çözümün bir parçası” ifadesini kullanması dikkat çekti. Çipras’ın istifasına bir diğer yorumu Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem yaptı. Dijsselbloem, “Yunanistan’ın Avro Bölgesi’ne verdiği bütün sözleri tutması hayati önem taşıyor. Umuyorum ki seçimden sonra oluşacak parlamento yeni program ve reforma paketlerine daha fazla destek gösterecektir” diye konuştu. Ekonomik Araştırma için Alman Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher da erken seçimlerin Avrupa Birliği yanlısı bir hükümeti iktidara taşıyacağını öne sürdü.

Muhalefete 3 gün süre

SYRIZA liderinin istifası sonrasında ana muhalefet ve Yeni Demokrasi Partisi lideri Vangelis Meimarakis’e hükümeti kurma görevi verilecek. Bunun için sadece 3 günü olan Meimarakis’in şansını sonuna kadar deneyeceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, Meimarakis’in yeterli desteği alamayacağını ve 20 Eylül’de erken seçime gidileceğini düşünüyor. Eğer Yeni Demokrasi de hükümeti kuramazsa yetki bu kez aşırı sağcı Altın Şafak’a verilecek. Ancak faşist çizgideki Altın Şafak’ın hükümeti kurması imkânsız görünüyor.

SYRIZA bölündü yeni parti kuruldu

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın istifasının ardından SYRIZA bileşenlerinden birini oluşturan Sol Platform, partiden ayrılarak yeni bir oluşum kurma kararı aldı. Yeni partinin ismi Popüler Birlik olurken SYRIZA’dan ayrılan 25 milletvekilinin de bu partiye geçtiği bildirildi. Partinin başkanlığını ise eski Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis yapacak. Partinin kuruluş açıklamasında, Aleksis Çipras’ın halkın taleplerini hiçe saydığına vurgu yapılırken, “Aleksis Çipras’ın karar verdiği erken seçim, referandumdaki “Hayır” oyunun gururunu gömmek için yapılıyor. SYRIZA’nın vaatlerine hâlâ bağlı kalan Sol Platform, krizden çıkışın, yapıcı yeniden inşanın ve ilerlemenin bayrağını taşıyacaktır. Maaşlardaki, sosyal harcamalardaki kesintilerin karşısında olacağız. Yunanistan’a ait mülklerin satışını durduracağız” ifadeleri kullanıldı.

Enerji şirketleri de yabancıya satılıyor

Üçüncü kurtarma paketi kapsamında gerçekleştirilecek özelleştirmelerin su ve enerji şirketlerini de kapsadığı ortaya çıktı. Özelleştirilecek şirketlerin listesi çarşamba günü yayınlanırken Alman Yeşiller Partisi milletvekili Sven Giegold, Yunan halkının hangi şirketlerin satıldığını bilmediğini söyledi. Listeye göre gaz dağıtımı yapan Desfa’nın yüzde 66’sı, Helpe rafinerisinin yüzde 35’i, elektrik dağıtım şirketi PPC’nin yüzde 17’si ve gaz dağıtım şirketi Depa’nın yüzde 65’i satılacak. Özelleştirmelerden elde edilen gelirler özel bir fonda toplanacak ve bu gelirler Troyka tarafından kontrol edilecek.