Özgecan’ın öldürülmesi milyonların acısı ve öfkesine dönüştü. Kadınlar meydanlarda cinayeti protesto etti, #ÖzgecanAslan hashtag’iyle bir günde 1.7 milyon tepki tweeti paylaşıldı

Bu ahlakı mı muhafaza edeceksiniz

Özgecan Aslan'ın Mersin Tarsus'ta vahşice öldürülmesinin yankıları dün de devam etti. Kadın örgütlerinin çağrısıyla çok sayıda kentte kadınlar meydanlara çıkarak kadın cinayetlerinin önlenmesini talep etti. Kadınlar bugün de siyah kıyafetleriyle işyerlerinde ve oldukları her yerde yas tutmaya devam edecek. Change.org sitesinde, "Özgecan Aslan’a tecavüz edip vahşice katledenlere en ağır cezai yaptırım uygulansın. Özgecan son olsun, kadın cinayetleri durdurulsun!" başlığıyla bir kampanya başlatıldı. #sendeanlat hashtag'iyle twitter'da kadınlar yaşadıkları taciz ve erkek şiddetini anlattı. Hashtag günboyu TT listesinin başında yer aldı. #ÖzgecanAslan hashtag'inyle milyonlarca tweet atıldı.

***

Bazı kentlerde yapılan eylemler ise şöyle:

Ankara
Saat 14.00: Batıkenli kadınlar Batıkent metro çıkışında buluştu.
Saat 16.00: Dikmenli kadınlar Ahmed Arif Parkı’nda buluştu.

İstanbul
Saat 14.00: İkitelli ve Atakent’ten kadınlar İkitelli Cemevi önünde buluştu.
Saat 14.00: Bakırköy Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Bakırköy Meydan’da buluşuldu.
Saat 15.00: Sarıgazili kadınlar Sarıgazi Cemevi önünde toplandı.

Antalya
Saat 18.00: Antalya’da Üniversiteli Kadın Kolektifi, Kapalıyol Halk Bankası önünde bir araya geldi.

Edirne
Saat 12.00: Edirneli kadınlar Saraçhane PTT önünde buluştu.

Bartın
Saat 15.00: Bartın Kadın Platformu’nun çağrısıyla eski belediye önünde buluştu.

Bursa
Saat 15.00: Bursalı kadınlar Heykel Meydanı’nda adalet nöbetinde buluştu.

Çanakkale
Saat 12.00: Çanakkale Kadın Platformu’nun çağrısı ile kadınlar İskele Meydanı’nda buluştu.

Çorum
Saat 17.00: Üniversiteli kadınlar Hacı Bektaş Veli Parkı’nda buluştu.

İzmir
Saat 19.00: İzmir’de kadınlar KESK Şubeler Platformu’nun çağrısı ile Alsancak Sevinç Pastanesi önünde bir araya geldi.

Kocaeli
Saat 15.00: Kocaelili kadınlar Belediye İş Hanı önünde buluştu.

Samsun
Saat: 17.30: Samsunlu kadınlar Öğretmen Evi önünde toplandı.

Trabzon
Saat 15.00: Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Meydan Park’ta buluşulup yürüyüş yapıldı.

***

Beren Saat: Uyku tutmaz

Oyuncu Beren Saat, sosyal medya hesabından öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan ile ilgili bir yazı paylaştı.
Beren Saat şunları yazdı: “Uyku tutmaz bu gece, gözler dolar taşar boşalır… Yine yürüsek Taksim’e ne değişecek??... Kadın her geçen yıl daha değersiz bu ülkede… Biliyorum daha da sertleşecek her şey… Yine hafifletme, yine kadında suç arama, yine bulunur bir bahane… Yine aşağılanma… Yine mide bulantısı…”

***

İslam: İdam olabilir

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Bir Bakan olarak değil ama bir anne ve kadın olarak şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceğini düşünüyorum. Bunun tartışılabileceğini düşünüyorum" dedi.

BAKAN İSLAM'A TEPKİ
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde Özgecan Aslan'ın ailesini ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam kadınlar tarafından protesto edildi. Taziye evine gelen Bakan İslam, basın açıklaması yaparken kadınlar tarafından, "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Kadınlar artık susmayacaklar", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları ile protesto edilirken, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kimi koruyor" denilerek tepki gösterildi. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam basına yaptığı açıklamayı yarım bırakarak taziye evini terk etti.

***

Bozdağ: En ağır ceza

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Özgecan’ın katledilmesiyle ilgili, “Onun ölümü insanlık suçudur. İnsanlıktan çıkan bu katiller, en ağır cezayı alacaklar” dedi.

***

İdam geri gelsin

Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Toplumu infiale sürükleyen bu tarz olaylarda, şahsi görüşümdür, idam cezasını geri getirmeyi tartışmalı. Siyaset, Meclis, partiler bunu tartışmalı” dedi.

***

Melekler alemi ağladı

Diyanet İşler Başkanı Görmez, mesajında, “Masum ve pak kardeşimiz Özgecan’ın zalim ve gaddar bir kültür tarafından acımasızca yok edilmesi karşısında sadece biz kardeşlerinin değil, melekler aleminin de bu acıya ağladığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

***

Nihat Doğan’a tepki

Türkücü Nihat Doğan’ın paylaştığı bir tweet büyük tepki çekti. Doğan, “Siz de mini eteği giyip soyunup laik sistemin ahlaksızlaştırdığı sapıklar tarafından tacize uğrayınca da bas bas bağırmayacaksın” şeklindeki tweeti gelen tepkiler sonrasında sildi.

***

Amerika’da da oluyor

Yeni Şafak yazarı Cemile Bayraktar, Twitter hesabından Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesine ilişkin; “Müslüman ülke, tecavüz... fırsatçılığına soyunmayın, Amerika’da her iki dakikada bir kadın tecavüze uğruyor. Şimdi çenenizi kapatın” yorumunu yaptı.

***

Hadım cezası uygulansın

Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bakanken benim de üzerinde çalıştığım hadım etme cezası, bu olayda uygulanmalı” açıklamasını yaptı.

***

Dünyada yankı uyandırdı

Özgecan Aslan’ın ölümünün Türkiye’de yarattığı büyük tepki yabancı medyada geniş yankı buldu. İngiliz yayın kurumu BBC de, Mersin'de eve gitmek için bindiği minibüste bıçaklandıktan sonra yakılarak bir dereye atılan 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın cenazesinin büyük bir kalabalık eşliğinde toprağa verildiğini, aynı saatlerde İstanbul'da ise Taksim'de toplanan çoğunluğu kadın yüzlerce kişinin, kadına yönelik şiddeti protesto ettiğini anlattı.

Rus Sputnik de Özgecan’ın öldürülmesini haberleştirdi. El Cezire, “Mersin'de bıçaklanarak öldürülüp yakılan 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın ölümü, Türkiye'nin pek çok yerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi” ifadelerini kullandı.