KYK borçlarına üretici enflasyonu oranında faiz yansıtılıyor. Ancak enflasyonun sorumlusu öğrenciler değil. Bu nedenle borç da öğrencilerin olamaz. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da gençlere borçlarını ödememe çağrısında bulunuyor.

Bu borçlar bizim değil

Ekonomi Servisi

Enflasyon 7’den 70’e herkesin canını yakıyor. Üniversite öğrencileri de durumdan nasibini alıyor. Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) alınan öğrenim kredilerinin geri ödemesine Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar fark yansıtılınca borçlar yüz bin liranın üzerine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran ayında ÜFE yıllık yüzde 138’e yükseldi. Gençler borçlarını bu oranda faizle ödemek zorunda. ÜFE yükseldikçe borçlar daha da artacak.

KYK lisans öğrencilerine her ay 850 lira öğrenim kredisi veriyor. Bu oran yüksek lisans için 1700 lira, doktora için ise 2 bin 550 lira. KYK resmi sitesinde ise borçların geri ödemesine yönelik şu ifadeler yer alıyor: “Kredi alan öğrencilerin borcu, kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen süre veya herhangi bir sebeple kredilerinin kesildiği tarihe kadar; kredi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak bulunan miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.”

Öğrenciler eğitim masrafları, barınma ve beslenmeye yönelik sorunların yanı sıra borçlarının katlanmasına ise tepki gösteriyor. On binlerce genç sosyal medyada yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Gençler mezun olduktan sonra işsizlikle yüz yüze kalacaklarını bir de hayata yüz bin liranın üzerine çıkan borçlarla başlamanın kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti.

BİZİ ÜLKEYE KÜSTÜRDÜNÜZ

Gençler sosyal medyada borçlarına yönelik dekontları paylaşarak tepkilerini şu şekilde gösterdi:

@ogulcanndgn: “27 bin 500 lira olarak aldığım kredi borcunun geri ödemesi 91 bin 104 lira belirlenmiş. Sizde hiç mi vicdan yok? Aldığım miktarın 3 katından fazla. İş bulma garantimiz bile yokken bu kadar faizi öğrenciler üzerine bindirmek nasıl bir anlayış? Bizi bu ülkeye küstürdünüz.”

@runesrarun: “Lisans eğitimi için aldığım 41 bin lira kredinin geri ödemesi 152 bin lira. İstenen bu miktar şaka olmalı.”

@Zezeeemio : “Güne böyle yıkıcı bir bilgiyle uyandım. Amacım sadece üniversite okuyup bir meslek sahibi olabilmekti. Artık sadece 27 bin lira kredi alıp, geri ödeme olarak 74 bin lira borcu olan bir işsizim. Biz bu ülkenin gençleri, geleceği olarak bunu hak etmiyoruz.”

@JuliennSorel: “29 bin TL devletten KYK kredisi aldım ve geri ödemesi için 74 bin küsur para istiyor”

@KkurtBr: “Zehir zıkkım olsun, 32 bin 415 TL yatmasına rağmen geri ödemem 100 bin 488 TL. Haram olsun”

@lavantabonita: “27 bin TL aldığımız krediye bak! Siz en büyük dolandırıcısınız, gençlerin önündeki engelleri bir bir artırmak için yemin etmiş gibisiniz!”

TUTARSIZ POLİTİKALARIN MAĞDURLARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, her fırsatta faize karşı olduğunu belirtiyor. İktidar müdahaleleri sonucu bağımsızlığını kaybeden Merkez Bankası da ekim ayında başlayan düşük faiz ısrarını sürdürüyor. Ancak faizin düşürülmesiyle fırlayan döviz kuru enflasyonu körükledi. Şimdi ise gençlerin borcuna bu enflasyon oranı faiz olarak yansıtılıyor.

Muhalefet partileri de iktidarın ekonomi politikalarına tepkili. Enflasyona yönelik somut ve bilimsel adımlar atılmamasını eleştiren muhalefet gençlere de borçlarını ödememe çağrısında bulundu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medyadan şu paylaşımda bulundu: “Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda.”