Açlık grevinin 62’nci gününde Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumu kötüye gidiyor. Dayanışma eylemleri büyüyor

Bu çığlığa artık kayıtsız kalmayın

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça açlık grevinde 62’nci günü geride bıraktı. Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumları her geçen gün “ölüm” ve “sakat kalma” arasındaki ince çizgide ilerliyor. Açlık grevinin 61’inci gününde akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’ndeki direniş alanında tansiyonu düştüğü için fenalaşan Gülmen, oturma eylemine devam edemedi. Özakça ise ayakta güçlükle durarak eylemini sürdürmeye çalıştı.

CHP ve HDP’li milletvekillerinin ziyaretleri
Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumunun kritik olduğuna dikkati çeken CHP ve HDP Milletvekillerinin Yüksel Caddesi’ndeki direniş alanına ziyaretleri sürüyor. CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Aytuğ Atıcı, Sezgin Tanrıkulu ve HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Meral Danış Beştaş, Behçet Yıldırım, Mizgin Irgat, Nimetullah Erdoğmuş, Leyla Birlik direniş alanına geldi. Özakça’nın annesi ve eşi ile ile sohbet eden milletvekilleri, Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumları ile ilgili bilgi aldı.

Milletvekillerinin, insan hakları savunucularının ve sağlık emekçilerinin katılımı ile Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kalp ve sinir sistemleri zarar görmeye başladı
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Karahanlı, Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarının kötüye gittiğine dikkat çekerek, “Nuriye’nin sağlık durumu daha da kötüleşti, çağrı yapmak için bir aradayız. Sağlık emekçileri olarak yapabileceklerimizin son sınırına geldik. Artık bütün sorumlular üzerine düşeni yapmalıdır. Sinir sistemleri, kalp, damar sistemlerinin de artık zarar gördüğü bir sürece girdik. Dün Nuriye’nin yaşadığı da böyle bir şeydi. Nabızda yavaşlama ve tansiyonun düşmesi ile ilgili bir sıkıntı... Bizler Gülmen ve Özakça’nın sağlıklarını takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Açlığın vücutta yaratacaklarını herkes bilir
TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da “Açlık grevi uzun süreli açlık, yeterli beslenmeme... Uzun süreli açlığın vücutta yaratacaklarını bilmek için sağlıkçı olmak gerekmez, herkes bilir. Nuriye ve Semih’in açlık grevi hepimizin meselesidir. Aslolan yaşamdır, yaşam kazanacak” dedi.

“Sizi öldürtmeyeceğiz”
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise “OHAL ihraç kararnamelerinde hatalar yaptık” diyen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye, “120 bin ihraç hangisi hatalı? Bütün bu açlık, bu direniş, işi istemekteki bu ısrar, onur, haysiyet bu insanların yanlış atılanlardan olduğunun kefili değil midir?” diye sordu. Duyarlı bütün kurum ve kuruluşlar ile çözüm arayışı için bir araya geleceklerini bildiren Kozağaçlı, “Sanmayın ki 60 ve 70’inci gün arasındaki kritik günlerde ölebileceklerini ya da sakat kalabileceklerini bilmiyorlardı. Biz sizi öldürtmeyeceğiz, sizi sakat bıraktırtmayacağız, sizi yalnız bırakmayacağız” dedi.

Parlamentoda üzerimize düşeni yapacağız
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Parlamentonun olmadığı bir süreci yaşıyoruz. Gülmen ve Özakça’yı nasıl bir KHK ile işten attıysanız, bir KHK ile de işe almak zorundasınız, aksi halde katilsiniz” dedi.

***

NURİYE VE SEMİH’İN ANNELERİ KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Açlık grevinde 62. güne giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın anneleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Anneler Kılıçdaroğlu’ndan hükümet yetkilileriyle görüşme ve uzlaşma için katkı sağlamasını istediler.

CHP Grup toplantısına katılan ve yoğun destekle karşılanan Gülmen ve Özakça’nın anne ve arkadaşları toplantının ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüştü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’ın katıldığı görüşmede aileler Kılıçdaroğlu’ndan çözüm bulunması için katkı beklediklerini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, on binlerce KHK mağdurunun yaşadığı sorunu parti olarak yakından takip ettiklerini fakat bir “duvar”la karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın yaşadığı durumu başından beri izliyoruz. Sorunun çözüm için çaba harcamaya devam edeceğiz” dedi.