"Bu cinayetler artık son bulsun"
Hülya Şellavcı geçen ay katledildi.

Dilara ŞİMŞEK

İzmir’in Bornova ilçesinde boşanma aşamasında olduğu Kaffar Yeğin tarafından katledilen Hülya Şellavcı’nın ardından adalet mücadelesi sürüyor. 22 Ekim’de öldürülen Şellavcı’nın katil hakkında 4 kez suç duyurusunda bulunduğu ve uzaklaştırma kararı aldırdığının ortaya çıkması kadınların korunamadığını ve yasaların etkin şekilde uygulanmadığını bir kez daha ortaya koydu.

52 yaşındaki Hülya Şellavcı’nın katilinin ceza alması için ailesi adalet mücadelesi veriyor. Şellavcı’nın damadı ve aynı zamanda avukatı olan Ensar Aktürk, yasaların etkin uygulanmaması nedeniyle Şellavcı’nın göz göre göre katledildiğini ifade etti. “Kadınların korunması için çaba sarfediyoruz ama failleri nasıl uzak tutacağımıza dair hiçbir düzenleme yok” diyen Aktürk, yaşanılanları şu sözlerle anlattı:

“Biz katil hakkında uzaklaştırma kararı aldırdık ama bunun koruyuculuğu olmadı. Artık yeni düzenlemelere ve etkili yasalara ihtiyacımız var. Kadınlar şikâyette bulunduğunda erkeklerin nasıl uzaklaştırılacağına dair kafa yorulmalı. Çünkü uzaklaştırma kararları, tedbir kararları tamamen formalite, hiçbir karşılığı yok. Mahkeme iki kez uzaklaştırma kararının ihlal edildiğini bildirdik. Bunlara rağmen korunamadı.”

Katil Yeğin’in cinayetin ardından firarının 18’inci gününde yakalanmamasının da başlı başına bir problem olduğuna dikkat çeken Aktürk, “Katil, kaçtığı süre boyunca sahte kimlik çıkarmış, sokaklarda aramızda elini kolunu sallayarak yürümüş, toplu taşıma kullanmış” dedi.

Katillerin sistem tarafından cesaretlendirildiğine dikkat çeken, Avukat Aktürk, Yeğin’in ifadesinin eksik alındığına değindi: “İzmir’de öldürülen Ezgi Zerkin’in katili 100 günü aşkın süredir hâlâ bulunmadı, Antep’te bir katil yaklaşık 2 haftadır bulunmadı. Kaffar Yeğin yakalandı ama emniyetteki ifadesi o kadar eksik ki, ifade eksik alınmış. Nerede yaşıyorsun diye de hiçbir bilgi toplanmamış. Hakkında uzaklaştırma karar varken Hülya Şellavcı’nın işyerine cebinde silahla gidiyor. Bu plansız bir cinayet olabilir mi? Bu bile sorulmamış. Tekrar ifadesinin alınmasını isteyeceğiz. Ağırlaştırılmış müebbet alınması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Şu an iddianame yok. Adli Tıp Kurumu’ndan rapor bekliyoruz. Ağırlaştırılmış müebbet almasını istiyoruz. Umarım artık bu cinayetleri son bulur.”