Suruç’taki cihatçı saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 32’ye yükseldi. Urfa’dan Antep Adli Tıp Kurumu’na getirilen cenazeler daha sonra memleketlerine gönderildi

Bu çocuklara nasıl kıydınız?

Topladıkları yardımlarla Kobane’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Türkiye’nin çeşitli illerinden Urfa’nın Suruç ilçesine giden yaklaşık 300 gence yönelik bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 32’ye yükseldi. Dün sabah saatlerinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ölü sayısını 32 olarak açıkladı. Başbakan Davutoğlu da Demirtaş’ın verdiği rakamı doğruladı.

Çoğunluğu tıp fakültesi, hukuk fakültesi, sosyoloji, psikoloji öğrencisi olan gençlerin cenazeleri dün, Urfa’dan Antep Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Adli Tıp Kurumu’nda otopsi işlemleri biten 32 kişiden beşinin cenazesi işlemlerinin ardından memleketleri Antakya, Kayseri, Samsun, İstanbul ve Ağrı’nın Patnos ilçesine gönderildi.

Yaşamını yitiren 23 kişi için ise dün öğle saatlerinde Antep’te Bahaddin Nakıpoğlu Camisi’nde tören düzenlendi. Törenin ardından cenazeler memleketlerine gönderildi.

Cenazeleri memleketlerine gönderilen 28 kişiden başka, saldırıda yaşamını yitiren diğer dört kişiden ikisinin kimliği tespit edilirken, diğer iki kişinin kimliği ise tespit edilemedi.

İstanbul Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, 32 kişinin öldüğü, 104 kişinin yaralandığı saldırıda yaralıların bir kısmının İstanbul Tıp Fakültesi’ne getirilerek tedavilerine devam edileceği söylendi. Dün İstanbul’a 6 cenaze getirildi. Cenazeleri, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında Halkların Demokratik Partisi Miletvekilleri ve Cumhuriyet Halk Partisi temsilcileri karşıladı.

‘ÇOCUKLAR GÜLSÜN DİYE...'
Saldırıda yaşamını yitiren gençlerin ölümlerinden önce sosyal paylaşım sitelerinde yazdıkları ifadeler duygulandırdı.

Çağdaş Aydın, Suruç’a gitmeden önce Facebook adresinden yaptığı paylaşımda şunları yazmıştı: “Bayram benim neyime çalınmış gülüşler, katledilmiş umutlar varken bu sözde bayramda ne yapılabilir. Kaybedilen evlatlarının akıbeti ve kaybedilenlerden hesap sormak için yıllarca her Cumartesi meydanlarda olan Cumartesi Anneleri’ne Çorum, Sivas, Maraş, Gazi, Roboski, Reyhanlı, Gezi, Soma, Ermenek gibi faşizm tarafından katledilenlerin ailelerini ziyaret edebilirsiniz. Devrimci tutsaklara kart, mektup ve kitap yollanabilir. Her gün, güne bombalarla, katliamla, acı, hüzünle uyanan Rojava halkının sesini yükseltip dayanışmayı büyütebilirsiniz. Bu kapsamda SGDF ile 19-24 Temmuz tarihleri arasında Kobanê’ye gidebilir, oradaki çocukların bir tebessüm gülmesini sağlayabilirsiniz.”

‘ÖLENLERİN ADINI UNUTMA'
Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Nuray Koşan olaydan bir gün önce sosyal paylaşım sitesinde “Nereye Uçar Turnalar” isimli şarkıyı paylaşmıştı. Şarkının mısralarında “Sen yıkıldın altında göğün, yandın küçük bir pervane gibi. Ah, küçük bir pervane gibi. Ölenlerin adını unutma; türkülerin, meydanların. Ah, bırakmasın onlar seni” ifadeleri yer alıyor. Koçan’ın cenazesi Antep Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemlerinin ardından memleketi Bursa’nın Mudanya ilçesine, sınıf arkadaşı Nazlı Akyürek’in cenazesi ise memleketi Sakarya’nın Karasu ilçesine gönderildi.

TRABZONSPORLU DEVRİMCİYDİ
Yaşamını yitirenler arasında Trabzon'un Of ilçesinde doğan ve kendisini Devrimci Trabzonsporlu olarak tanımlayan Koray Çopoğlu da vardı. Çopoğlu, Suruç'a elinde Trabzonspor bayrağı, kolunda Trabzonspor bilekliği ile gitti. Hrant Dink'in anmasında, Gezi'de, 1 Mayıs'ta yerini aldı. Devrimci Trabzonsporlular arkadaşları Çopoğlu için yaptıkları açıklamada. “Devrimci Trabzonsporlular olarak Kobane’ye oyuncak götüren grubun içinde; tıpkı Gezi'de, Validebağ'da, Hrant anmasında, nükleer santrala karşı, yeşil yola karşı vesaire her yerde kendisiyle özdeşleşmiş TS bayrağı ile yer aldığı gibi yer alan ve görüntülere göre de patlama hemen yanı başında meydana gelen hemşerimiz, renktaşımız Koray Çapoğlu'nu bu vahşi saldırıda şehit verdik. Anısı kardeşliğe ışık olsun!”

TEHLİKEYİ SÖYLEDİK
Yaşamını yitiren Cemil Yıldız ve İsmet Şeker’in cenazeleri de dün İstanbul’a getirildi. Cenazeleri havaalanında karşılayan HDP milletvekili Pervin Buldan,“32 gencimizin cenazelerini Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiyoruz. Başından beri IŞİD’in Türkiye için ne kadar tehlikeli olduğunu söyledik. AKP’nin yanlış dış politikası nedeniyle insanlarımız yaşamlarını yitiriyor” dedi. Şeker ve Yıldız’ın cenazeleri çarşamba günü toprağa verilecek. Saldırıda yaşamını yitiren 32 kişi arasında Vanlı üniversite öğrencisi Yunus Emre Şen de vardı. Babası TIR şoförü olan ve 6 çocuklu bir ailenin çocuğu olan Şen'in ölümü, ailesini ve sevenlerini yasa boğdu. Şen’in cenazesi Antep’ten Van’a gönderildi. Saldırıda vicdani reddini açıklayan Alper Sapan da yaşamını yitirdi. Sapan'ın ölümü üzerine Eskişehir'de yaklaşık 400 kişilik bir grup protesto eylemi düzenledi.

Yüksekovalı İngilizce Öğretmeni 28 yaşındaki Süleyman Aksu da katliamda yaşamını yitirdi. 18 yaşındaki Okan Pirinç’in cenazesi de Antep’ten memleketi Antakya Samandağ’ına getirilerek alkışlarla toprağa verildi.

***

Güneşin çocuklarıyız

Samsun'dan Kobane'ye gitmek için Urfa’ya gelen Aydan Ezgi Şalcı da katliamda yaşamını yitirdi. Şalcı’nın saldırıdan 1 gün önce Twitter hesabından, "Bizler güneşin çocuklarıyız. Ölüme gülümseyerek gidenleriz. Ne döndürebilir ki bizi, ne korkutabilir ki? Gelin yarını ilmek ilmek biz örelim" mesajını paylaşmıştı. Şalcı ile birlikte Samsun’dan Suruç’a gelen Alican Vural da katliamda yaşamını yitirdi.

ANNE OĞUL YAŞAMINI YİTİRDİ
Saldırıda HDP Parti Meclisi üyesi olan eşi anne Ferdane Kılıç ile oğlu Nartan Kılıç da yaşamını yitirdi. Kızı Sinem Kılıç ise yaralı olarak kurtuldu.

***

Güzellik tohumlarını ekeceğiz

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden sıra arkadaşları için anma gerçekleştirdi. Hukuk Fakültesi öğrencileri, “Nazlı Akyürek ve Nuray Koçan Suruç 'a çocuklar için gönüllü kütüphane ve kreş yapmak amacıyla gitti. Sıra arkadaşlarımızı çetelerin hain saldırılarına kurban verdik ama unutmayacağız, affetmeyeceğiz. Yarım bıraktıkları yerden bizler ekeceğiz güzellik tohumlarını" dedi. Simge Özel