Sosyalist parti temsilcileri AKP’nin meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin önemli bir kazanım olduğunu, fakat 8 Haziran’dan itibaren verilmesi gereken büyük mücadelelerin kendilerini beklediğini söylüyor

Bu daha başlangıç...

AKP’nin meclisteki çoğunluğunu kaybetmesi ve HDP’nin barajı aşması Türkiye’deki sosyalist partiler tarafından sevinçle karşılandı. BirGün’e konuşan sosyalist partilerin temsilcileri, 8 Haziran’dan itibaren hem mecliste hem de sokakta mücadeleyi yükseltmek gerektiğini söylüyor:

ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya:
Böyle bir sonuç bekliyorduk genel olarak. Türkiye halkları başkanlığa da, başkanlık projesinin başını çeken şahsa da güçlü bir mesaj verdi. Bu süreçte o şahıs şiddet dilini kullandı, hatta şiddetin pek çok yerde hayata geçmesine vesile oldu ve halk buna tepkisini gösterdi. Sonuç olarak barış dilini kullanan, bir arada yaşamı esas alan HDP’nin yükselişini ve Türkiye’nin geneline kendini kabul ettirmesini gördük.

Barajı aşan HDP sokaktan gelen bir parti olarak sandık barajını aştı. Bu da sandık mı sokak mı ikileminin yapay olduğunu, önemli olanın ikisini birden yürütebilmek olduğunu gösteriyor.

Barajı yıkamasaydık bile bu seçimin çok önemli kazanımları olacaktı. Gezi’den sonra yükselen şekilde farklı bir dayanışma duygusu oluştu soldaki seçmenler arasında. CHP ve HDP seçmeni birbiriyle dayanışma içindeydi, sandığa ve burjuva demokrasisine karşı çıkan anarşistlerin bile sandıklarda hırsızlığa karşı çaba harcadığını gördük.

Bu noktadan sonra koalisyon ihtimallerini konuşuyor olacağız. Konuşulan koalisyon ortakları vardı, Kemal Derviş’in programlarının konuşulmaya başlamasından da görmüştük. Fakat bu programlara karşı da mücadele etmemiz gerekecek.

AKP’nin oyu azaldı, fakat hâlâ yüzde 40 gibi çok yüksek bir oranda. O şarkıda söylediği gibi 10’dan sonrası kolay değil, önümüzde çok zor işler var ve mücadeleler bizi bekliyor.

HTKP Sözcüsü Erkan Baş:
Bu seçim 13 yıllık AKP karanlığının ilk yenilgisi olması açısından önemli. 8 Haziran’da Türkiye’de halk için, emekçiler için, işçi sınıfı için yeni bir mücadele dönemi başlayacak. Bu mücadeleyi AKP karanlığını kökünden kazıyana kadar sürdürmek zorundayız.

AKP’nin mecliste çoğunluğu kaybetmesi umut verici bir tablo. Olası bir koalisyonun nasıl şekilleneceğinden bahsetmek için henüz erken olsa da, kendi kitlesini konsolide etmek için izlediği politika, AKP’nin koalisyon kurmasını zorlaştıracak. AKP hegemonyasının kırılmasıyla hareketli bir döneme gireceğimizi söyleyebilirim.

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy:
AKP kaybetti ve Erdoğan kaybetti çok net. Yıllardır AKP’nin gerici her türlü demokrasiden uzak ataerkil yönetim şekliyle yönetiliyordu ülke. Bugün bu seçimlerde HDP’nin barajı asması hem demokrasinin soluk almasına hem ülkenin daha yaşanabilir günlere gebe olduğunu gösteriyor. Biz 2 senedir ‘Bu daha başlangıç’ diyorduk. AKP 2 sene içerisinde sokakta zaten kaybetmişti. Meydanlarda toplumsal barıştan uzak tutumu ve ayrımcı dili ile kaybetmişti bugün ise sandıkta kaybetti. İleriki günlerde HDP başta olmak üzere CHP’ye ve diğer tüm demokrat ilerici hareketlere çok iş düşüyor.

EMEP Başkanı Selma Gürkan:
Seni başkan yaptırmayacağız dedik ve yaptırmadık. Çok emek verildi, bedel ödendi. Şimdi önümüzde hükümetin kurulma süreci duruyor. Hükümeti kurma görevi AKP’ye verilecek. Ancak AKP’nin güven oyu alacak mı, bunun tartışması yaşanacak. Türkiye’nin çok birikmiş sorunları vardı ve bu sorunlar AKP hükümeti dönemimde krize dönüştü. Seçim sonuçları sonucu hükümetin durumu ne olursa olsun mücadeleyi bırakmayacağız.

SDP Genel Başkanı Ufuk Göllü:
HDP Türkiye’nin ezilenleri ve işçi sınıfının ortak mücadelesiyle birlikte geriletildi. Bu zaferi büyütmek gerekiyor. 12 Eylül rejimi tarafından kurulmuş seçim barajı halkların mücadelesiyle parçalandı.

Bu noktadan sonra HDP, AKP karşıtı muhalefetin gerçek adresi haline gelecek, anamuhalefet olacak, CHP’nin alternatifi olacak. HDP de bunun sorumluluğunu bilecektir.

HDP projesini sosyalist solu da içine katarak büyütmeliyiz diye düşünüyorum. HDP’nin bütün illerden çok sayıda oy alması gerçekten önemliydi.

Kobane’de yaşananlar ve müzakere sahteliği Kürtlerden AKP’ye verilen oyu önemli oranda azalttı ve iktidar sandıkta geriletildi. Sonuç olarak AKP’nin hegemonyası bozuldu.

Biz SDP olarak parlamentoyu tek çözüm olarak görmüyoruz, toplumsal bir devrim hedefliyoruz ama bu seçim sonucu bu yolda anlamlı bir başarı oldu.Buradan istikrarlı bir koalisyon çıkması gerçekten zor, Türkiye’deki rejim krizi daha da derinleşecektir. Egemenlerin zayıflaması, sosyalistlerin daha da güçlenmesi için olumlu bir ortam sağlayacak.

EHP Eş Genel Başkanı Hakan Öztürk:
Buradaki en önemli nokta HDP’nin barajı geçmiş olmasıdır. Bu durumla birlikte Türkiye’de bir çok taş yerinden oynayacak. Yine bu noktada içerisine gireceğimiz yeni dönemi nasıl değerlendireceğimizi iyi düşünmeli ve kurgulamalıyız. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. AKP’nin yıllardır estirdiği bu olumsuz hava yok olacak.