Türkiye Basketbol Liginde ilk yarının son haftası müthiş derbilere sahne olacak. Önce yarı n Fenerbahçe ile Galatasaray kozlarını Abdi İpekçi’de paylaşacaklar

Türkiye Basketbol Liginde ilk yarının son haftası müthiş derbilere sahne olacak. Önce yarı n Fenerbahçe ile Galatasaray kozlarını Abdi İpekçi’de paylaşacaklar, pazar günü ise diğer önemli derbide Efes Pilsen ile Ülkerspor karşı karşıya gelecek. Futbol liglerinin de tatilde olduğu bugünlerde bu heyecanı yaşamak isteyen tüm sporseverlere tavsiyem bu maçları kesinlikle kaçırmamaları yönünde olacak. Salona gidip bu heyecanı yerinde yaşamak isteyenler hiç durması nlar Abdi İpekçi’ye koşsunlar. Ancak salona gidemeyenlerde üzülmesinler maçları NTV den canlı olarak izleyebilirler.

Basketbolda uzun yıllar sonra ilk defa 3 büyükler bu sezon çok iyi kadrolar oluşturmayı başardı lar. Bu sezon Fenerbahçe yaptığı transferle özellikle Avrupa Kupasında büyük başarılara imza atıyor ve grubunda lider durumda bulunuyor. Geçen sezon ise küme düşmekten son anda kurtulan Galatasaray ise bu sezona Cafe Crown’ın sponsorluğu ile çok daha güçlü başladı ve kadrosunu oldukça güçlendirdi. Bu iki takımın mücadelesinden acaba nasıl bir sonuç çıkar?

Öncelikle iki takımında çok önemli hücum silahları var. Özellikle Galatasaray’da ligimizin sayı kralı Malik Dixon (ortalama 22.9 sayı) hücumda adeta tek başına oynuyor ve takımın bütün oyunu onun üzerine kurulmuş durumda.Fenerbahçe’nin çok iyi savunması gereken bir oyuncu, çok rahat 30 sayıların üzerine çıkabiliyor ve mesafe tanımadan isabetli 3 sayılık atışlar kaydedebildiği gibi içeriye yaptığı penetrelerle kolay sayılar bulabiliyor. Ligimizin emektar oyuncularından Şemsettin Baş takımın sayı gücüne katkıda bulunan diğer bir oyuncu. Fenerbahçe Burak Sezgin ve Şemsettin’in dış atışlarına da önlemler almalı. Bana göre takımın uzun oyuncu sorunu var. Takımın uzunları yeterli kadar verimli olamıyorlar. Sezona çok iyi başlayan Fatih Solak’ta maalesef ilerleyen haftalarda büyük bir form düşüklüğü gözleniyor. Halbuki 2.11 boyu ve blok yeteneği ile basketbolumuz ve takı mı için çok önemli bir güç. Takıma daha sonradan alınan Glenn Whisby ise daha istenilen düzeye gelemedi. Takımda en fazla ribauntu Desaan Hadley gibi 3 numara oynayan kısa bir oyuncunun aldığı göz önüne alındığında takımın uzunlarının durumu zaten ortaya çıkmış oluyor.

Fenerbahçe’yi bu sezon adeta yabancı oyuncuları sırtlamış götürüyor. Takımın bütün sayı ribaunt ve asist yükü yabancıların üzerine yıkılmış durumda. Takımın sayı ve assist kralı Damir Mrsiç,en fazla ribaunt alan oyuncu ise Kaspars Kambala. Takıma daha sonradan monte edilen Violette ise boyalı alanda yaptığı faydalı işlerle takıma büyük katkı sağlıyor. Kambala zaten Avrupa’nı n en iyi uzunlarından biri. Fenerbahçe’nin içeride başka bir silahı ise 2.12 boyunda genç Semih Erden. Bu oyuncu iyi yetiştirildiği taktirde önümüzdeki senelerde çok önemli bir uzun oyuncu olabilir. Gördüğünüz gibi bu kadar iyi uzunları olan Fenerbahçe Galatasaray karşısında oyunu içeriye yıkabilirse maçı kazanabilir. Özellikle içeride topu Kambala ile buluştururlarsa çok rahat boş pozisyonlar bulabilirler. Fenerbahçe’de beğendiğim başka bir oyuncu ise Jarod Stevenson. Bu oyuncu sezon başından beri Fenerbahçe’de çok yararlı işler yapıyor.İstatistiklerine baktığımızda ne kadar haklı olduğumuz orataya çıkıyor. Derbilerin atmosferi her zaman çok farklı olur ve kimin kazanacağını önceden tahmin etmek çok zordur. Aydın Örs ve Halil Üner’in büyük taktik mücadelesi içinde geçecek maçı güçlü yanlarını sahaya daha iyi yansıtabilen takım kazanacak.