Kaynak: Haber Merkezi
Bu felakete seyirci kalmayacağız
Fotoğraf: AA

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na 27 Nisan’da ilk yakıtın getirilmesine ilişkin tepkiler sürüyor. Konu Meclis’e taşınırken Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) da, "Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Mart 2023’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk nükleer yakıtın 27 Nisan’da sahaya ulaşacağını ve santrale nükleer santral statüsü verileceğini açıklamıştı. Aynı akşam Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aynı gün açılış törenine katılma ihtimalinin olduğunu ya da online bir sistem üzerinden katılabileceğini söyledi. NKP’den yapılan açıklamada, “Nükleer yakıt çubuklarının getirilmesi ülke geleceği için büyük bir tehdittir. Nükleer santralın proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır. Ülkemizi bu felakete sürüklenmesine seyirci kalmayacağız” denildi.

Öte yandan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya konuyu Meclis’te taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle soru önergesinde özetle şu ifadeler yer aldı:

Akkuyu NGS için kullanılacak yakıt çubuklarının taşıma, yerleşme ve saklama konularında denetçi kurum kim olacaktır? Nükleer Düzenleme Kurumu Kapsamında TENMAK'ın bu süreçleri dahiliyeti nasıl olacaktır? Tesisin inşaatı henüz sürdüğü göz önüne alınırsa 27 Nisan'da geleceği söylenen yakıt nerede muhafaza edilecektir?

Akkuyu NGS'ye yakıt sevkiyatı hangi yoldan yapılacaktır? Eğer İstanbul Boğazı kullanılacaksa kaza ve deprem riski konusunda bir eylem planı hazırlığı var mıdır?

Akkuyu NGS'nin soğutma suyu 28 derecenin üzerine çıkmaması gerekirken, 2022 yılı ağustos ayında deniz suyu sıcaklığı 30,5 dereceye çıkmış olup, bu yıl deniz suyu sıcaklığının daha da yükseleceği projeksiyonları varken, Akkuyu NGS 30 dereceyi aşan deniz suyu sıcaklığıyla nasıl çalıştırılacaktır?

Nükleer yakıtları hazırlayan firmanın, teslim alan kuruluşun ve nükleer yakıt taşıyan geminin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın güvelik standartlarına göre sertifikaları var mıdır?