Grup Yorum’un önce yasaklanan sonra yasağı kaldırılan İstanbul konseri nihayet yapıldı. Gruba destek için sahneye gelen Joan Baez’e hediye edilen kırık gitar için sanatçı “Kırık bir gitarla fotoğrafım olsun istemem…Ben bu gitarı çalmak isterim” dedi

Bu gitarı çalmak isterim

GÜLSEN İŞERİ- gulseniseri@gmail.com

30 yıl… Bir sanatçı bir müzisyen için; 30 yıl dile kolay derler ya, öyle… Grup Yorum da tam 30 yıldır bu topraklarda türkülerini söyledi. Bu müzikal yolculukta kimi zaman gözaltılar, kimi zaman yasaklar gördüler, kimi zaman ise enstürmanları parçalandı ama onların türküleri hiç susmadı. İzmir’in ardından, İstanbul Bakırköy’de düzenledikleri konserle Grup Yorum yine yüz binlere türkülerini söyledi.

İstanbul Valiliği’nin yasağını mahkemenin kaldırmasıyla dinleyenleriyle buluşan Grup Yorum’un konserine destek vermek için çok uzaklardan bir konuğu vardı. Protest müziğin ABD’li efsane ismi Joan Baez, 1 Temmuz’da vereceği konserin hemen öncesinde dayanışma göstermek için grubun yanındaydı. Alana gelir gelmez Grup Yorum üyelerine sımsıkı sarılan müzisyen Baez konseri dinlemek üzere en önde yerini aldı. Ve konser başladı, birlikte şarkılar söylendi… Beklenen an gelmişti ve işte Joan Baez sahnedeydi. Sanatçının sahneye çıktığı andaki coşku inanılmazdı. Müzisyen önce kitleye baktı, heyecanlı olduğunu gizlemedi ve hemen telefonunu alıp kitleyi çekti, ardından da bir şarkı seslendirdi…

‘DAYANIŞMA İÇİN BURADAYIM’

İnanılmaz bir görüntü, inanılmaz bir enerji… Şarkı bittiğinde mesajı açıktı; Baez’ın, “Müziğin yasaklanması valilik olsun, hükümet olsun sadece bir acz belirtisidir, zavallılık belirtisidir. Yasaklara karşı olduğum için buradayım. Bundan 20 yıl önce de Grup Yorum için imza vermiştim. O zaman da yine bir davaları vardı. Gezi olaylarında da bütün o parktaki çocuklar için şarkı söyledim. Parktaki çocuklara dayanışma mesajları verdim. Yine dayanışma için buradayım” dedi.
Grup Yorum üyelerinden Muharrem Cengiz’in gözaltı sırasında kırılmış ve parçalanmış gitarı ise Baez’e hediye edildi. Bir sanatçıya kırık bir gitar ne hissettirir bilmem ama Baez, yüksek sesle haykırdı, kırık gitarı havaya kaldırarak; “Bu gitar dışında hepinizi çok seviyorum” dedi. Ve “Hep birlikte kırılan ne varsa tamir edeceğiz. Ve biz bunu tutkuyla, şiddet içermeden yapacağız” sözleriyle sahneden indi.

BAEZ, SESSİZCE GİTARI ELİNE ALDI

Joan Baez’in gözleri doluydu, elindeki kırık gitara baktı uzun süre, gitarla fotoğraf çekmek isteyenlerden kaçındı. Neden diye sorduğumda: “Aslında böyle bir durumun temsilcisi olmak istemem, kırık bir gitarla fotoğrafım olsun istemezdim” diye yanıtladı ve sessizce gitarını eline aldı, “Ben bunu çalmak isterim” dedi… Belli ki o kırık gitar ağır gelmişti, ama umutla gülümsedi… Gitarın kırık tarafını özellikle saklayarak.