Avrupa’daki şehirlerin atık sularında en çok metamfetamine rastlanan ülke Çekya oldu. Bunu Litvanya, Türkiye ve Kıbrıs izledi. Rapora göre İstanbul ve Adana’da metamfetamin kullanımı arttı.

Bu ‘gurur’ AKP’nin
Fotoğraf: Yeşilay

Haber Merkezi

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) yaptığı araştırmanın 2022 yılı verileri, ülkenin uyuşturucu batağına saplandığını gözler önüne serdi. Rapora göre, İstanbul ve Adana, metamfetamin kullanımının yükseldiği kentler arasında.

EMCDDA’nın mayıs ayında güncellediği verilere göre, araştırma kapsamında incelenen Avrupa şehirlerinden atık sularında en fazla metamfetamine rastlanan şehirlerden üçü Çekya’da yer aldı.

Atık sularda tespit edilen uyuşturucu miktarından yola çıkarak bir şehirdeki uyuşturucu kullanımı hakkında çıkarımda bulunan merkez, ‘amfetamin’ isimli sentetik uyarıcı maddeye en fazla İsveç, Belçika, Almanya, Hollanda ve Finlandiya’da rastlandığını aktardı. Kurumun paylaştığı verilere göre, metamfetamin kullanımı Çekya ve Slovakya’da yoğunlaştı. Bunun dışında Belçika, Kıbrıs, Almanya, İspanya, Türkiye, Danimarka, Finlandiya, Litvanya ve Norveç’te de bu maddeye rastlandı. Atık sularda rastlanan ‘metamfetam’in değerlerine göre 60 Avrupa şehri arasında bu oranın en yüksek olduğu üç şehir Çekya’da. Bu şehirler Ostrava, Prag ve Karlovy Vary olarak kayıtlara geçti.

İSTANBUL VE ADANA

Rapor, metamfetamin kullanımında bu ülkeyi Litvanya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs’taki şehirlerin takip ettiğini açığa çıkardı. Türkiye’de metamfetamin kullanımına en fazla İstanbul ve Adana’da rastlandığına işaret edildi. Raporda, atık sularda rastlanan diğer uyuşturucu ve uyarıcı maddeler hakkında da bilgi verildi. Rapora göre, İstanbul’un atık sularında esrar, ketamin ve amfetamin rastlandı. Ayrıca İstanbul ve Ankara’nın sularında eroin ve ekstazi de tespit edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı da 2022 Avrupa Atık Su Raporu’na ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Rapora göre, 106 Avrupa şehrinin bulunduğu listede, günlük ortalama amfetamin tüketim miktarında birinci sırada İsveç’in Gavle kenti yer aldı. İstanbul bu sıralamada 83’üncü olarak yer aldı. Listede günlük ortalama ekstazi tüketim miktarında Hollanda’nın Amsterdam kenti ilk sırada bulundu. Bu sıralamada Adana 54, İstanbul ise 64’üncü sırada. Günlük ortalama kokain tüketim miktarında Belçika’nın Antwerp Zuid şehri ilk sırada yer alırken, İstanbul 75, Adana 93’üncü oldu.

341 BİN TUTUKLU

İçişleri Bakanlığı açıklamasına göre, uyuşturucu suçlarından tutuklu veya hükümlü olanların sayısı son 7 yılda 36 binden 128 bine yükselmişti. Adalet Bakanlığı verilerine göre de toplam mahkûm sayısı 341 bin 497. Yani, mahkûmların yaklaşık üçte biri, uyuşturucu suçlarından cezaevinde.