Bu hafta ne bulduk, ne öğrendik? İlk kez bir insanın kalbi  başka bir insana takıldı

Aralık ayının ilk haftasında tıp dünyasında önemli bir gelişme yaşandı. Dr. Christiaan Barnard, 1967’de tarihteki ilk kalp naklini gerçekleştirdi

3 Aralık: Ameliyat başarılı ama...
İlk kalp nakli ameliyatını, Güney Afrikalı kalp cerrahı Dr. Christiaan Barnard, Cape Town’da yaptı. Tarih 3 Aralık 1967’ydi. Barnard, 20 cerrahtan oluşan ekibiyle birlikte, tedavi olanağı kalmamış Güney Afrikalı bir bakkal olan Louis Washkansky’nin kalbini, bir trafik kazasında ağır yaralanarak ölmek üzereyken hastaneye getirilen bir başkasının kalbiyle değiştirdi.

Nakil ameliyatının başarılı olmasına karşın, yeni kalbi yabancı bir protein olarak reddetmemesi için ilaçlarla vücudunun bağışıklık sistemi yıkılan Washkansky, 18 gün sonra çift taraflı zatüreeden öldü. Barnard’ın daha sonraki nakil ameliyatları giderek daha başarılı oldu; 1970’lerin sonlarında bazı hastaları birkaç yıl yaşayabildi. 1983’e değin Groote Schuur Hastanesi’nde kalp hastalıkları kliniğinin başkanı olarak görev yapan Barnard, o tarihte emekliye ayrılarak cerrahlığı bıraktı.

4 Aralık: Tren gelir hoş gelir

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-kez-bir-insanin-kalbi-baska-bir-insana-takildi-394909-1.
Türkiye’de ilk elektrikli tren, 4 Aralık 1955’te İstanbul’da Sirkeci-Halkalı arasında çalışmaya başladı. 1969 yılında ise İstanbul’un Anadolu yakasında Haydarpaşa-Gebze arasında ikinci elektrikli tren işletmeciliğine geçildi. 1879 yılında Alman Ernst von Siemens tarafından icat edilen ilk elektrikli tren, ilk defa 4 Kasım 1890 tarihinde, İngiltere’nin Londra şehrinde hizmete girmişti.

5 Aralık: Hispanyola Kolomb’un kıskacında

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-kez-bir-insanin-kalbi-baska-bir-insana-takildi-394910-1.
Kristof Kolomb, takvim yaprakları 5 Aralık 1492’yi gösterdiğinde Hispanyola Adası’nı keşfetti. Hispanyola Adası (İspanyolca, La Española) Karayipler'in ikinci büyük adası olup Küba’nın doğusunda bulunur. Kristof Kolomb burayı keşfettikten sonra, 1493’teki ikinci seferinde burada İspanya’nın Yeni Dünya’daki ilk sömürgesini kurmuştur. Adanın batıdaki üçte birinde Haiti, doğudaki üçte ikisinde ise Dominik Cumhuriyeti bulunur. Küba, Hispanyola, Jamaika, ve Porto Riko Büyük Antilleri oluştururlar. Büyük Antiller anakaranın denizdeki kayasal yükseltileridir, Küçük Antiller ise genel olarak genç, volkanik adalar, veya mercan adalarından oluşur.

6 Aralık: Britannica ilk baskıyı yaptı

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-kez-bir-insanin-kalbi-baska-bir-insana-takildi-394911-1.
Encyclopedia Britannica’nın ilk baskısı, İskoçya’nın Edinburgh şehrinde 6 Aralık 1768 günü yapıldı. Encyclopedia Britannica, dünyada en uzun süredir yayımlanan İngilizce genel kültür ansiklopedisidir. Eğitimli yetişkin kullanıcıları hedef alan bir ansiklopedi türüdür. 100 sürekli editör ve 4400 katılımcı yazar tarafından hazırlanır. Geniş bir kesim tarafından dünyanın en gelişmiş akademik ansiklopedisi kabul edilir. Türkiye’de bir dönem popüler olan Ana Britannica, Encyclopedia Britannica ile birlikte tasarlanmıştır. Ana Britannica, yaklaşık 120.000 giriş ve 20.000 resim ile Encyclopedia Britannica temellidir. Ana Britannica, geçmişte fasiküller veya ciltler halinde, bazı gazeteler tarafından toplanan kuponlar karşılığında verilmiştir.

8 Aralık: Trafik için tarihi bir gün

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-kez-bir-insanin-kalbi-baska-bir-insana-takildi-394912-1.
İlk ışıklı trafik lambaları, 8 Aralık 1868’de Londra’da kullanılmaya başlandı. Trafik ışıkları, trafikte geçiş üstünlüğünün yerine, sürücü ve yayalara evrensel bir renk kodu ile renk sinyalleri göstererek trafiği düzenler. Yeşil-kırmızı renk körü insanlara kolaylık olması için genellikle kırmızı ışıklar biraz turuncu ve yeşil ışıklar da bir miktar mavi tonu içerir. “Yeşil” ışıklar çoğunlukla sarı ışığın üzerine mavi lens koyularak elde edilir. Türkiye’de İlk trafik ışığı 1929’da İstanbul’a konmuştur.