Dayanışma Kooperatifi, İzmir’in dayanışma merkezi oldu. Deprem bölgesinden gelen depremzedeler, “Dayanışma Kooperatifi'ni bulduğumuz için şanslıyız” diyor

Bu hayatı paylaşarak yaşayanlar kazanacak
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Maraş merkezli depremler sonrasında İzmir’in Narlıdere ilçesinde bulunan Dayanışma Kooperatifi, İzmir’e gelen depremzedelere ihtiyaçlarına göre destek olmayı sürdürüyor. Bu merkezde toplanan yardımların bir kısmı da ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda İskenderun’da bulunan Dayanışma Gönüllüleri’ne gönderiliyor.


“Birçok devlet kurumunun yapması gerekeni aslında Narlıdere’de biz yapıyoruz. Ayakkabısıyla, terliğiyle, pijamasıyla gelen depremzedelere birçok yardımda bulunuyoruz” diyen Narlıdere Dayanışma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Eğilmez, “Hem gönüllü olarak çalışmak isteyenler hem de bağış yapanlar var. Burada güzel bir atmosfer yakaladık. İnsanlar kendini sağaltılmış hissediyorlar” diye konuştu.

“İskenderun’a giden her şey Narlıdere’den geçiyor diyebiliriz” şeklinde konuşan Eğilmez, “İki kez buradan gönüllüleri otobüsle gönderdik. Bir taraftan İskenderun’daki ihtiyaçları Dayanışma Kooperatifi aracılığıyla karşılarken, diğer yandan buraya gelen depremzedelere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Narlıdere’ye yerleşen herkesin iletişim bilgileri bizde mevcut. Bölgeye her gelen Kooperatifimize mutlaka uğruyor. Kooperatifin üst kısmında bir sınıf açtık burada da gelen çocukların eğitimine katkı sunmak için dersler veriyoruz. Ayrıca barınma konusunda da başvuru sayısı çok fazla. O kişileri genelde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projesine yönlendiriyoruz. Birde ev eşyası vermek için çok fazla talep var onun içinde artık ayrıca bir depo tutacağız. Toplu iğne ve ipliğe kadar her şeyi toplayacağız. İnanıyoruz ki aslında bu dünyayı hayatı paylaşarak yaşayan ve dayanışmayla yeniden üretenler kazanacak” ifadelerini kullandı.

BURADA HER TÜRLÜ İHTİYACIMIZ KARŞILANIYOR

Antakya’dan İzmir’e ailesiyle gelen Şebnem, “Depremden sonra ilk bir hafta Antakya’da köydeydik. O sürede bize kimse ulaşmadı, hiçbir yardım gelmedi. Oradaki tanıdıklarımızla konuşuyoruz ve hala yardım ulaşmayan yerler var. Mecburen yola çıktık ve 15 gün önce İzmir’e geldik. Biz şanslıyız ki burada Dayanışma Kafe’yi ve kooperatifi bulduk. Pijamayla, ayakkabısız şekilde evden çıktık. İzmir’e geldikten sonra burayı bulduk ve her türlü ihtiyacımız karşılandı. Devlet kurumlarından göremediğimiz yardımları sivil toplum kuruşlarından gördük. Bir de İzmirlilerin Narlıdere Kaymakamlığa teslim ettiği yardımlardan faydalanabildik. Üniversiteye hazırlanan bir çocuğum vardı buraya geldiğimizde Dayanışma Kooperatifi’ndeki arkadaşlar hemen kitap ayarlayıp, özel öğretmen ayarladılar ve etüt merkezine yerleştirdiler. Şu anda dersleri çok iyi gidiyor. Biz şanslıyız buradaki insanları tanıdık. Bizim evimiz, eşyalarımız, erzaklarımız yani her şeyimiz vardı. Deprem içimizde yıllar geçse de kapanmayacak bir yara” dedi.

Hatay’ın Armutlu mahallesinden İzmir Narlıdere’ye gelen Nesibe de, şunları dile getirdi: “Biz depremden sonraki ilk üç gün evin bahçesinde mahsur kaldık. Sonra iki gün başka bir yerde kaldık. Bu sürede bize yardıma yerel yönetimlerden başka kimse gelmedi. Daha sonra yola çıktık ve kendi çabamızla İzmir’e geldik. Yolda yürürken şans eseri Dayanışma Kooperatifi’ni ve Dayanışma Kafe’yi bulduk. O günden beri bizim her türlü ihtiyacımız burada karşılanıyor.”