Bu hayatta kaç çeşit yalnızlık var?

Mehmet Utku ŞENTÜRK

“Yalnızlık, bizi ite kaka kovuyor olmak istediklerimizin yanından. Hayat onu en büyük kozu sayıp sürüyor masaya, çaresiz kalıyoruz. Bile isteye değil mecburen öğreniyoruz onun dilinden konuşmayı. Önünde sonunda cebimizde yalnızlık alfabesiyle geziyoruz hepimiz.”

Yazar Emek Bayrak’ın Yalnızlık Alfabesi isimli öykü kitabı İthaki Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu. Aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde akademisyen de olan Emek Bayrak’ın öyküleri Evrensel Kültür, Yeni e, Feminist Politika dergileri ve edebiyat haber sitelerinde yayımlandı.


Yalnızlık üstüne deneyimleri, tanıklıklar ve gözlemlerini öykülere döken Emek Bayrak, yabancılaşmanın bu kadar keskin yaşandığı bir çağda, insanların yalnızlığı iliklerine kadar hissettiğine dikkat çekiyor. Ne var ki kitabın içindeki 4 öyküde de ana karakterler olan Cevher, Nebahat, Cemal ve Rüya yalnızlıklarını bir kader olarak kabul etmeyip yabancılaşmayı kırmak için mücadeleyi ve umut etmeyi de elden bırakmıyorlar.

Yalnızlığın farklı çeşitlerinin yaşandığı öykülerde Cevher, dünyanın kirine pasına çok bulaşmamış olmanın bedeli olarak yalnızlığıyla baş başa kalırken Nebahat, eşinin vefatı çocuklarının da evlenip başka şehirlere, başka ülkelere gitmelerinden sonra yalnızlaşıyor. Cemal, 50’li yaşlarına gelmesine karşın aşkı bulamamaktan mustaripken henüz bir ilkokul öğrencisi olan Rüya ise küçük yaşına rağmen kentsel dönüşümle yıllarca oturduğu mahalleden sürgün edilerek arkadaşlarından, komşularından uzak kalarak yalnızlığa itiliyor.

Cevher ve Cemal aşka tutunarak yalnızlık çemberini kırmak için çaba harcıyor, Nebahat karşı dairesine taşınan gençlerle dostluk kuruyor, Rüya da her okuldan dönüşünde oyuncakçı vitrinin de gördüğü ve satın almak için para biriktirdiği mor saçlı oyuncak ata kavuşma hayaliyle yalnızlığından kurtulmaya çalışıyor.
Emek Bayrak, ilk kitabı Yalnızlık Alfabesi ile insan yaşamının kırılma noktalarını, çıkmaz yollarını ve arayış hevesini işaret eden öyküler sunuyor okura. Yalın, şaşırtıcı ve içimizden öyküleriyle Yalnızlık Alfabesi farklı bir okuma tecrübesi vadediyor okura. Kültür Sanat Servisi