Depremde enkazdan çıkarılan bir yurttaşın “Param yok beni özele götürmeyin” sözleri sağlık sistemindeki adaletsizliği gündeme getirdi. Hekimler, “Özel hastaneler, depremzedelerden ilave ücret almasın” çağrısı yaptı.

Bu haykırışa kulak verin
Dr. Demir ve Dr. Kılıç, özel hastanelerin depremzedelerden ilave ücret almaması çağrı yaptı. (Fotoğraf: DepoPhotos)

Sibel BAHÇETEPE

Depremden etkilenen ve bulundukları illeri terk eden on binlerce yurttaş başta Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere birçok ilde yakınları ve akrabalarının yanlarına gitti ve gitmeye devam ediyor. İllere gelen depremzedeler barınma, beslenme, giyim sıkıntısının yanı sıra sağlık sorunları da yaşıyor. Hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç, depremzede Emine Doğu'nun haykırışını dile getirerek, "Özel sağlık kuruluşları depremzedelerden ilave ücret almasın" çağrısı yaptı.


YASAL BOŞLUK VAR

Dr. Demir ve Dr. Kılıç, afet bölgesinde ikameti bulunan depremzedelerin gereksinmeleri halinde sağlık hizmeti için kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ettiklerinde yüzde 200'e varan ilave ücret alınması uygulanmasına yasal düzenlemelerin yapılarak son verilmesi gerektiğini söyledi.

Doktor Güray KılıçDoktor Güray Kılıç

Hatay'ın Antakya ilçesinde enkazdan 138 saat sonra çıkarılan ve sağlık ekiplerine "Param yok, ne olur beni özel hastaneye götürmeyin" diyen Emine Doğu’yu anımsatan Demir ve Kılıç “Emine Doğu, kendisine ambulansta müdahale eden sağlık ekibine, ‘Kurban olayım beni özel hastaneye götürmeyin param yok’ dedi. Bunun üzerinden bir hafta geçti ancak özel hastanelerden bu konuda henüz hiçbir açıklama gelmedi. Sağlık Bakanı Koca’nın özel hastaneleri başta olmak üzere tüm özel hastaneler depremzede hastalardan yüzde 200 ilave ücret almaya devam ediyor. Emine teyzenin haykırışının üzerinden bir hafta geçti özel hastanelerden hala bu sesi duyan yok” diye konuştu.

Doktor Ergün DemirDoktor Ergün Demir


ÖNCÜLÜK EDİN

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) depremzedelerden katılım paylarının alınmamasına karar verdiğini anımsatan Demir ve Kılıç, şöyle devam etti: “SGK Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürlüğü 8 Şubat’ta yayımladığı duyuruda özetle; afet bölgesinde ikameti bulunan GSS kapsamındaki kişilerden muayene, ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım paylarının alınmamasına karar verdi. Bu karar, 5510 sayılı Kanun’un 75 inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için SUT ’un ilgili maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz hükmü çerçevesinde verildi. Özel hastaneler yasal boşluktan yararlanarak depremzedelerden ilave ücret alıyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çağrımızdır: Acilen Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yapılarak ilgili maddelerde tanımlanan ilave ücret alınmaz hükmüne 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 75. maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri de eklenmelidir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrımızdır: Öncülük edin, kendi hastanelerinizde depremzedelerden ilave ücret almayın. Enkaz altından çıkarılan Emine teyzenin 'Param yok beni özel hastaneye götürmeyin...' haykırışını duymadan ve gereğini yapmadan tek yürek olunmuyor. Tek yürek olabilmek için şahsınızın ortağı olduğu özel hastanelerin öncülük etmesini bekliyor; tüm vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında depremzedelerden yüzde 200 ilave ücret alınması uygulamasına SUT değişikliğini de beklemeden son verilmesini talep ediyoruz."