Meclis’te 327 sandalyesi bulunan AKP yeni kabineyi belirledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı yeni kabinede intihal skandalıyla gündeme gelen Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanı, TOKİ eski başkanı Erdoğan Bayraktar’ın ise Çevre ve Şehircilik Bakanı olması dikkat çekiyor.

Meclis’te 327 sandalyesi bulunan AKP yeni kabineyi belirledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı yeni kabinede intihal skandalıyla gündeme gelen Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanı, TOKİ eski başkanı Erdoğan Bayraktar’ın ise Çevre ve Şehircilik Bakanı olması dikkat çekiyor. WikiLeaks belgelerinde Türkiye’yi ABD’ye şikayet ettiğine ilişkin kayıtlar bulunan Vecdi Gönül ise kabine dışında kaldı. Bu arada bir önceki dönemde olduğu gibi kabinede yine tek kadın bulunuyor.
Bakanlar Kurulu’nun yapısı seçim öncesinde değiştirilmişti. Eski Bakanlar Kurulu, Başbakan da dahil toplam 27 üyeden oluşuyordu. Bu üyelerin 3’ü Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı, 8 tanesi Devlet Bakanlığı, 15 tanesi de icracı bakanlıktan oluşuyordu. Yeni Bakanlar Kurulu ise Başbakan dahil 25 üyeden oluşuyor. Yeni yapıda 4 adet Başbakan Yardımcılığı, 20 adet de icracı bakanlık bulunuyor. İcracı bakanların her birine birer bakan yardımcısı atanacak. Yani 20 bakan yardımcısı olacak. Bakan yardımcılarının özel sektörden atanması ise muhalefetin tepkisini çekmiş ve “Kabine değil Başbakan’ın şirketi” yorumlarına neden olmuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçimlerin ardından aldığı hükümet kurma yetkisini kullandı ve yeni kabineyi belirledi. 61’inci Hükümet şöyle:
Başbakan Yardımcıları;
» Bülent Arınç (Bir önceki dönem Vakıflardan ve TRT’den Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı’ydı.)
» Ali Babacan (Bir önceki dönem Ekonomiden, Bankalardan ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı’ydı.)
» Beşir Atalay (Bir önceki dönem İçişleri Bakanı’ydı. Erdoğan’ın açıklamasına göre, ‘Açılım’ koordinatörlüğünü sürdürecek. Atalay ayrıca ‘terörle mücadele’ konusunda da görev yapacak.)
» Bekir Bozdağ (Bir önceki dönem AKP Grup Başkanvekili’ydi)
» Adalet Bakanı değişmedi. Sadullah Ergin görevini sürdürecek.
» Avrupa Birliği Bakanı yeni kurulan bakanlıklardan. Önceki dönem Başmüzakereci’lik görevini yürüten Egemen Bağış AB Bakanı oldu.
» Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik oldu. Çelik, 2009’daki kabine değişikliği öncesinde de bu görevi yürütüyordu.
» Dışişleri Bakanı da değişmedi. ‘Yeni Osmanlıcılık’ politikasının mimarı Ahmet Davutoğlu görevini sürdürüyor.
» Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da değişmedi. Taner Yıldız görevini sürdürüyor.
» Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker oldu. Söz konusu bakanlık Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yerine kurulmuştu. Eker bir önceki dönem Tarım ve Hayvancılık Bakanı’ydı.
» İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin oldu. Bir önceki dönem görevi Beşir Atalay yürütmekteydi.
» Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay görevini sürdüren isimlerden. Ertuğrul Günay hükümet politikalarına tezat oluşturacak açıklamalarda bulunan isimlerden biriydi. Özellikle Kars’taki İnsanlık Anıtı’yla ilgili yaşanan “Ucube” tartışmasında zor zamanlar yaşayan Günay, HES’lere karşı tutumuyla da parti içinde farklı bir çizgide durmuştu.
» Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer oldu. Nimet Çubukçu’nun yerine gelen Dinçer intihal skandalıyla gündeme gelmişti. YÖK Yüksek Disiplin Kurulu, Dinçer’in Yardımcı Doçent Yahya Fidan ile birlikte yazdığı “İşletme Yönetimi” isimli eserde, intihal suçu işlediğine karar vermişti. Ankara 1. İdare Mahkemesi, Ömer Dinçer’in itirazını reddederek “İntihal eylemi gerçekleşmiştir” şeklinde karar vermişti.
» Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu. Eroğlu bir önceki dönem Çevre ve Orman Bakanı’ydı. Eroğlu’nun Allianoi ve HES’lerle ilgili açıklamaları hafızalardan silinmedi. Allianoi’nin su altında kalmasına karşı çıkan şarkıcı Tarkan’a Bakan Eroğlu “Burnunu sokma” demişti. Ayrıca Bakan Allianoi için de “Roma döneminden kaldığına göre, yıllardır demek ki toprak altında. Birkaç yüzyıl daha toprak altında kalmasının bize göre bir mahsuru yok” demişti.
» Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da görevini sürdüren isimlerden. Yıldırım 4’üncü defa bu göreve gelerek rekor kırdı.
» Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kabinedeki tek kadın bakan olarak dikkat çekiyor. Ayrıca söz konusu bakanlık kadın haklarını korumakta yetersiz olacağı gerekçesiyle de eleştiriliyor.
» Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yerine oluşturulurken, Ergün de bir önceki dönem Sanayi ve Ticaret Bakanı’ydı. Dolayısıyla Ergün de görevini sürdüren bakanlar arasında yer alıyor.
» Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan oldu. Çağlayan 2009’daki kabine değişikliğinden önce Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yapıyordu. Ekonomi Bakanlığı da yeni kurulan bakanlıklar arasında yer alıyor.
» Gençlik ve Spor Bakanı AKP’nin eski grup başkanvekilllerinden Suat Kılıç oldu. Galatasaray’ın yeni stadyumunun açılış töreninde Başbakan Erdoğan’ın protesto edilmesini değerlendiren Suat Kılıç “Tepki koyanlar orada maç da izlemesinler bakalım… Sefillik ve acizlik bu olsa gerek! 100?lerce trilyon harcandı o stadyum için, rüya bir proje gerçekleşti Başbakan sayesinde. İdraktan mahrum sefillere yazıklar olsun!” demişti.
» Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanı, TOKİ eski başkanı Erdoğan Bayraktar oldu. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı birleştirilmesi sonucu oluşturulan bu bakanlığı yürütecek olan Bayraktar, “İnşallah milletvekili seçilirim de torunumu sevmeye vakit bulurum” demişti.
» Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı oldu. Bu bakanlık yeni kuruldu ancak Hayati Yazıcı bir önceki dönemde bakan olarak görev yaparken de bu alanda çalışma yürütüyordu.
» Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz oldu. Bu bakanlık da yeni kurulanlar arasında.
» Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu. Şimşek de koltuğunu koruyan isimlerden.
» Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oldu. Burada dikkat çeken eski bakan Vecdi Gönül’ün durumu. Gönül’ün dünyayı sarsan Wikileaks’den dolayı mağdur olan isimlerden olduğu konuşuluyor. Çünkü Wikileaks belgelerinde Gönül’ün Ahmet Davutoğlu ve diğer hükümet görevlileriyle ilgili ABD’ye bilgi verdiği belirtiliyordu.
» Sağlık Bakanı Recep Akdağ da koltuğunu korudu. Akdağ seçim öncesi Batman’daki gezisi sırasında kendisine derdini anlatmak isteyen kör bir yurttaşı azarlamıştı. Akdağ, “Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz” demişti. BirGün