ABD’deki katliamların son adresi Texas’taki bir ilkokul oldu, saldırıda 21 kişi öldü. Ateşli Silah Ticareti raporuna göre, ABD’deki silah üretimi son 20 yılda 3 kat artarken bu silahların neredeyse tamamı iç piyasada satıldı.

Bu kaçıncı katliam?

Dış Haberler

ABD'de geçtiğimiz hafta yayımlanan Ateşli Silah Ticareti isimli rapor ülkedeki bireysel silahlanmayı gözler önüne serdi. Raporda ABD’deki silah üretiminin 2000'den bu yana üç kat arttığına dikkat çekilirken bu artışın neredeyse tamamına yakının iç piyasada satılan "tabanca ve yarı otomatik av silahları” olduğu belirtildi. Rapor, yıllık yerli silah üretiminin 2000 yılında 3,9 milyondan 2020'de 11,3 milyona yükseldiğini ortaya koydu. Kişisel korunma için satın alınan Glock tipi yarı otomatik tabancaların, 2009'dan itibaren avcılıkta kullanılan tüfeklerden daha fazla satılmaya başlandığı aktarıldı. ABD merkezli RAND şirketinin araştırmasına göre ABD, dünyanın en yüksek sivil silah sahipliği oranına ve oldukça yüksek bir “silahlı saldırı kaynaklı ölüm” oranına sahip. Ülkede sadece 2020 yılında 43 binden fazla insan ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybetti.

İLKOKULA SİLAHLI SALDIRI

Texas eyaletine bağlı Uvalde kentinde bulunan Robb İlkokulu bugün korkunç bir katliama sahne oldu. Okulda gerçekleştirilen silahlı saldırıda 19 öğrenci, 2 öğretmen toplam 21 kişi hayatını kaybetti.

Texas Valisi Abbott, ilkokulda yaşanan bu saldırıyı "korkunç bir trajedi" olarak nitelendirmekle yetindi. Abbott, saldırganın 18 yaşındaki Salvador Ramos olduğunu açıkladı. Abbott, Ramos'un Uvalde Lisesi'ne gittiğini ve Uvalde kentinde yaşadığını duyurdu. Teksas Valisi Greg Abbott, Uvalde’deki Robb İlkokulu’na düzenlenen ve 21 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıda Salvador Ramos’un şüpheli olarak tanımlandığını ve saldırının ardından polis tarafından öldürüldüğünü söyledi. Ramos’un saldırıdan önce silahları sosyal medya hesabından paylaştığı görüldü. Saldırganın 18’inci doğum gününün hemen ardından yasal olarak 2 adet ArmaLite AR-15 tipi piyade otomatik tüfeği aldığı edinilen bilgiler arasında.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan silah lobisini sorumlu tutarak "18 yaşında bir çocuğun silah dükkanına girip iki saldırı silahı alması tam anlamıyla yanlış bir olay. Ülke olarak şunu sormalıyız: Tanrı aşkına, ne zaman silah lobisine karşı ayağa kalkacağız" dedi.

ABD Başkanı, konuşmasında "Güzel masum çocuklar. Ve arkadaşlarının ölümünü sanki savaş alanındaymış gibi izleyen çok sayıda çocuk" ifadelerini kullandı. ABD'de bir okula düzenlenen son kanlı saldırı, 2018'de Florida'da yaşanmıştı. Bir liseye düzenlenen saldırıda 14 öğrenci ve üç çalışan hayatını kaybetmişti. Silah reformu Biden’ın seçildikten sonraki ilk 100 gün hedeflerinden biriydi. Silahlanma yasasının değiştirilmesi birçok kez gündeme getirilmesine rağmen, Cumhuriyetçiler bu kararın karşısında duruyor. Aynı zamanda ülkenin en güçlü lobilerinden olan silah üreticileri de değişimin önündeki en büyük engellerden biri.

Biden’ın bireysel silahlanmayı önleyecek kararnameler imzaladığı hali hazırda biliniyor ancak bunların Senato’dan geçmesi gerekli.

DAHA KAÇ KİŞİ ÖLMELİ?

Ulusal Eğitim Derneği, Teksas Eyaleti Öğretmenler Derneği ile yaptığı ortak açıklamada, "Devlet okullarımız öğrenciler ve eğitimciler için en güvenli yerlerden biri olmalıdır. Siyasilerin nihayet sorumluluk alıp silah güvenliği sorununu çözmesi için daha ne kadar kitlesel saldırı yapılması gerekiyor?" dedi.