İhmalin getirdiği her felakete ‘kader’ yorumu yapan iktidarın tavrı değişmedi. Bakan Yanık, Karadeniz’deki sel için “Bu bölgenin kaderi” dedi. Mimarlar Odası tepki gösterdi: Bu kader değil, iktidarın vurdumduymazlığı.

Bu kader değil, vurdumduymazlık
Yenice’de tomruklar yağışın şiddetiyle sürüklendi. Geçen sene sürüklenen 90 bin tomruk felaketi artırmıştı. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Batı Karadeniz’de sağanak yağış ve selin ardından tahribat kaldı. Kastamonu ve Düzce’de sel sularına kapılan 2 kişiyi arama çalışmaları gün boyu devam etti. Her yağış sonrası meydana gelen ve can kaybıyla sonuçlanan seller bir kez daha önlemlerin alınmadığını, denetim eksikliğini gözler önüne serdi.

YANLIŞ POLİTİKALAR

Selden etkilenen Karabük’e giden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihmalleri görmezden gelerek "Bölgenin kaderi bu" açıklamasında bulundu. Yanık’ın sözleri tepki çekerken Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Yaşanan sel felaketi bölgenin kaderi değil, ‘bilim ve tekniği rehber almayan iktidarın vurdumduymaz uygulamalarıdır” açıklamasında bulundu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bartın, Kastamonu, Karabük ve Düzce’de yaşanan sel felaketleri iktidarın yanlış kentleşme politikalarını ve bir kez daha ortaya çıkarttı. Dere yataklarının betonlaşmasına devam eden ve sel felaketlerinden ders almayan iktidar, uzmanların uyarılarını ve açıklamalarını kulak arkası yaparak aynı bölgelerde yağışla birlikte sel felaketlerinin yaşanmasına neden oldu.”

Bölgede incelemelerde bulunan SOL Parti Bartın İl Örgütü, bir açıklama yayımlayarak geçen sene aynı bölgede meydana gelen sel felaketine dikkat çekti. Açıklamada “Bir sene içinde değişen hiçbir şey yok. Aynı bölgeler, aynı dereler taştı. Aynı köprüler yıkıldı” ifadeleri yer aldı.

İBB ARAÇLARI BEKLETİLİYOR

Öte yandan CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) talebiyle Bartın’a gönderdiği iş makinelerinin iki gündür Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü önünde bekletildiğini iddia etti. Bankoğlu, "Afetler kader değil, afetler gerekli önlemlerin, korumaların, tedbirlerin alınmamasından kaynaklanır. Tüm yetkililere soruyorum: Teyakkuz halinde olmak gerçekten bu mu? Bu araçlar neden burada bekletiliyor? Gerçekten bu araçlara ihtiyaç mı yoktu? Yoksa bunun arkasında başka bir sebep mi var?" diye konuştu.

RUHSATSIZ BARINAKTA KATLİAM!

Bartın’da Sevim Arkan tarafından kurulan ruhsatsız bir barınakta beslenme ve bakım ihtiyaçları karşılanan 356 köpek taşkın sırasında terk edildi. Suların bastığı barınaktaki birçok köpek kafeslerin çatılarına çıkarak hayatta kalırken suların içinde kalan 22’si yavru olmak üzere 56 köpek hayatını kaybetti. Yaşananların ardından hayvan hakları savunucuları ve kitle örgütleri izinsiz kurulan barınağa hareket ederek burada mahsur kalan köpekleri kurtarmaya çalıştı. 434 bin lira para cezası kesilen Sevim Arkan ise Bartın Adliyesi’ne sevk edildi. Hakkında işlem başlatılan Arkan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Suların bastığı barınakta sağ kalmayı başaran köpekler İl Özel İdaresine ait hayvan barınağına götürüldü.

Gönüllüler hayvanları kurtardı. (Fotoğraf: DHA)Gönüllüler hayvanları kurtardı. (Fotoğraf: DHA)