Sınır ötesi operasyona ABD ve Rusya’dan ‘itidal’ çağrısı geldi. Antep’teki saldırıya tepki gösteren muhalefet ise “Türkiye bu karanlıktan çıkmalı” dedi.

Bu karanlıktan artık çıkmalı
5 yaşındaki Hasan Karataş gözyaşları içinde uğurlandı. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Suriye ve Irak’ın kuzeyine gerçekleşen hava harekatının yankıları sürerken operasyon dün de devam etti. Moskova’dan Ankara’ya “aşırı güç kullanımından kaçınma” ve “itidalli olma çağrısı yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise ‘koordine edilmemiş askeri eyleme’ karşı çıkmaya devam ettiklerini söyledi. Açıklamada, "ABD, Suriye ve Türkiye’de meydana gelen sivil can kayıpları dolayısıyla samimi taziyelerini ifade eder" denildi. Artvin Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri, Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni’nde konuşan Erdoğan, bir kez daha kara harekatı mesajı verdi. Rusya’dan daha sonra bir açıklama daha yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Türkiye’nin Suriye konusundaki endişelerini anlıyoruz ancak tüm tarafları, durumun istikrarsızlaşmasına yol açabilecek adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu bumerang etkisiyle geri tepip durumu daha da karmaşık hale getirebilir” diye konuştu.

Öte yandan Antep’in Karkamış ilçesine düzenlenen roketli saldırıda ise yaşamını yitiren biri çocuk üç yurttaş dün son yolculuklarına uğurlandı. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın 5 yaşındaki yeğeni Hasan Karataş için Karkamış ilçesi kırsal Karanfil Mahallesi’nde cenaze töreni düzenlendi. Binlerce yurttaşın katıldığı cenaze töreninde Karataş’ın naaşı, köy mezarlığına defnedildi. Aynı saldırıda hayatını kaybeden öğretmen Ayşenur Alkan’ın cenazesi ise Nizip’te toprağa verildi.

BARIŞI GETİRECEĞİZ

Sınır ötesi hava harekatı ile Antep’te gerçekleşen roketli saldırı Meclis’te haftalık grup toplantısı gerçekleştiren partilerin gündeminde yer aldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada TSK’nin sınır ötesi hava harekatına direkt olarak değinmedi, ancak gündeminin ana maddesi Taksim’deki patlamaydı. “Ortam çok karanlık, Türkiye’nin buradan çıkması lazım” diyen Kılıçdaroğlu, “Huzur içinde yaşamak istiyorsanız, kimsenin kimliği, inancını siyasete malzeme etmek istemiyorsanız çok açık ve net söylüyorum oyunuzu bize vereceksiniz. Bu ülkede barışın, huzurun adresi biziz” ifadelerini kullandı.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ise “Kaybedeceğini gören AKP-MHP ittifakı, siyasi ömrünü uzatmak için seçim kampanyasını savaş politikalarıyla başlattı” yorumu yaptı. Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki savaş can almaya devam ediyor. İktidarlarının bekası için canları ve yaşamı hiçe sayan AKP-MHP savaş zihniyetini herkes görmelidir” diye konuştu.

Erdoğan’ın İYİ Parti’ye yönelik ‘masayı terk et’ çağrısı gündemdeki yerini korurken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İYİ Parti’yi hedef aldı. Bahçeli, "Bu iki partinin (CHP-İYİ Parti) HDP’den ne farkı vardır. Bir CHP’li çıkıp ‘Teröristin PKK üyeliği muamma’ diyebiliyor. Bir İP’li çıkıp ‘Ne delil var?’ diye sorabiliyor" dedi.