Daha önce ODTÜ’yü ‘ateist’ ve ‘solcu’ yuvası ilan eden Erdoğan, bu kez de Boğaziçi Üniversitesi’ni hedef aldı. İki gün önce ‘Oğlum Boğaziçi’ne giriyordu’ diye övünen Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’nin milletin değerlerine yaslanamadığı için hedeflerine ulaşamadığını’ savundu

Bu kez Boğaziçi’ni hedef aldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Programı’nda konuştu. Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi'nin 'bu milletin değerlerine yaslanamadığı için hedeflerine tam manasıyla ulaşamadığını' savundu. Erdoğan, "Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim görmekle yerli ve milli duruş sahibi olmak birbirinin zıddı değildir. Zihnini Amerika'da yaşayan şarlatana adayan mankurtlardan bilim adamı da Müslüman da olmaz" dedi.

Konuşmasında üniversitelere “terörün yerleştiğini” de iddia eden Erdoğan, şunları söyledi: "Boğaziçi ülkemizin en prestijli yükseköğretim kurumlarından biridir. Boğaziçi Üniversitesi milletin değerlerine yaslanamadığı için uluslararası alanda beklediği yere manasıyla ulaşamamıştır. Üniversitemizin temeli yabancı bir eğitim kurumuna dayanıyor olması bu zemine oturulmasına asla mani değildir. Çok seslilik ile kendi ülkesine yabancılık arasındaki çizgiyi doğru bilmeden de bunu yaşatamayız. Asıl mesele fiziken nerede olduğunuzdan ziyade zihin olarak nerede durduğunuz meselesidir. Merhum Mehmet Akif'in 'Asım'ın Nesli' vaadiyle, Tevfik Fikret'in oğlu Haluk’un nesli arasındaki farkı asla unutmamalıyız. Eğitim öğretim özgürlüğü, düşünce özgürlüğü hep konuşulur. Acaba uygulamaya gelindiği zaman. Diyelim ki Boğaziçi Üniversitesi, buradaki hocalarımız acaba nereye kadar pergellerini açıyorlar? Belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli fikrin savunucusu değilse kapıyı kapat, bu mu özgürlük?"

'Oğlum Boğaziçi'ne giriyordu' diye övünüyordu
Erdoğan iki gün önce ise oğlunun 'mağduriyeti'ni Boğaziçi Üniversitesi üzerinden anlatmıştı. Çocuklarının katsayı engeli nedeniyle Boğaziçi'ne gidemediğini yurt dışında okumak zorunda kaldığını söylemişti.

CHP’li Biçer’den tepki
Erdoğan’ın açıklamalarına Twitter üzerinden tepki gösteren CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, “Boğaziçi neyimize gerek? Bize kantinini yeğenine, otoparkı eniştesine veren İstanbul Üniversitesi Rektörü gibi ya da eş, çocuk, yeğen dost ve akrabalarını; Pamukkale, Gümüşhane, Konya, Osmaniye, Ankara, İzmir, Sivas, Ağrı’daki üniversitelere yerleştiren rektörlerin üniversiteleri lazım” dedi.

Seçime aday olmayanı rektör olarak atamıştı
Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük seçimlerinde Gülay Barbarosoğlu, oyların yüzde 86’sını alarak üniversite tarihinin rekorunu kırmıştı. Barbarosoğlu, 403 katılımcının 348’inin oyunu alırken ikinci gelen Prof. Dr.Vedat Akgiray yalnızca 40 oy alabilmişti. Ancak Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne aday bile olmamasına karşın Prof. Dr. Mehmed Özkan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmıştı.

***

Erdoğan'ın milli ‘akademisyenlerİ’

Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması’nda Türkiye’den en iyi dereceyi yapan üniversite Boğaziçi Üniversitesi olurken, son dönemde akademide birçok skandal yaşandı. Son olarak Yrd. Doç. Dr. Yavuz Örnek, Nuh’un cep telefonu, insansız hava aracı ve füze kullandığını söylemişti. İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Örnek, gerici açıklamalarıyla da biliniyor. Örnek’in yanısıra, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, “Kadınla tokalaşmak ateş tutmaktan daha korkunç” açıklaması yapmıştı. Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı da, okuma oranı arttıkça kendisine afakanlar bastığını söylemiş ve cahil, okumamış halka daha çok güvendiğini belirtmişti. Arı, Türkiye’deki en tehlikeli kesimin üniversite mezunları olduğunu da iddia etmişti.