Cumhurbaşkanı Erdoğan tarikatta 6 yaşındaki kız çocuğunun ‘evlendirilmesi’ skandalını ‘münferit bir hadise’ olarak tanımladı. Ama saymakla bitmeyen örnekler Erdoğan’ı bir kez daha yalanladı.

Bu mu münferit olay!
Fotoğraf: Depo Photos

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da ‘Kadın Emeği Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, BirGün’ün ülkeye duyurduğu tarikatta 6 yaşındaki kız çocuğunun ‘evlendirilmesi’ skandalını LGBTİ’leri de hedef alarak değerlendirdi. Erdoğan, skandalı ‘münferit bir hadise’ olarak tanımladı. Oysa tarikatlarda son yıllarda yaşananlar, olayın hiç de münferit olmadığını ortaya koyacak örneklerle dolu.

•SAYMAKLA BİTMİYOR: Erdoğan’ın münferit olarak değerlendirdiği ancak çok sayıda örneği bulunan o skandallardan “bazıları” şunlardan oluştu: Bursa’da Nakşibendiliğin Halidiye Koluna bağlı Kırklar Cemati’nin şeyhi Uğur Korunmaz, dergahına gelenleri “cennet” vaadiyle tuzağa düşürerek cinsel ilişkiye girdi. 2011 yılında bir ihbar sonucu yakalanan şeyh, 188 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

•ENSAR VAKFI SKANDALI: Karaman’da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği’ne ait evlerde kalan çocuklar, 2012-2015 yılları arasında istismara mağruz bırakıldı. Yaşları 9-10 yaşlarında değişen 45 çocuğu istismar ettiği polis raporuyla belgelenen 54 yaşındaki şüpheli, 2016 yılında cezaevine girdi. Çocuklara istismarın yanı sıra sık sık cinsel içerikli görüntülerin izletildiği de ortaya çıktı.

•SÜLEYMANCILARA AİT YURT: Ankara’nın Güdül ilçesinde 2012 yılında Süleymancılara ait özel bir yurtta kalan 13 öğrencinin taciz ve cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıktı. Güdül Belediyesi’nde çalışan evli 2 çocuk babası M.K.S.’nin Güdül’de 60 öğrencinin kaldığı yurttan, evci iznine çıkan 13 liseliye taciz ve cinsel istismarda bulunduğu duyuruldu.

•DOKUZ YAŞINDAKİ ÇOCUĞA İSTİSMAR: Antep’te Nurculara ait İlim Yayma Vakfı’nın kontrolündeki yatılı eğitim yurdunda 24 yaşındaki kurs hocası, dokuz yaşındaki çocuğa cinsel istismar suçundan tutuklandı.

•20’Yİ AŞKIN ÇOCUK: 2019’da İstanbul Ümraniye’de, Nakşibendi Tarikatına ait Fıkıh-Der’e ait yatılı bir kursta eğitim gören altı çocuk, kursta eğitim veren üç kişinin tecavüzüne uğradığını bildirdi. Mağdur sayısının 20’yi aştığı ortaya çıktı.

•TARİKAT LİDERİNDEN İSTİSMAR: 2020 yılında Uşşaki tarikatı lideri olarak bilinen Eyüp Fatih Şağban, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde müritlerini konuk ettiği yazlıkta 12 yaşındaki çocuğu defalarca istismar etti. Şağban, olayın ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

•NEFSİME UYDUM ÖZÜR DİLERİM: Süleymancılar tarafından Yalova’da kurulan Kamiller İlim, Kültür ve Çevre Vakfı’nın bünyesinde 2021 yılı Eylül ayında kaçak olarak açılan Halil Bağlı Talebe Yurdu’nda 12 yaşındaki bir erkek çocuğu cinsel istismara mağruz bırakıldı. Kuran ve Türkçe dersi veren 26 yaşındaki M.Z, 12 yaşındaki U.E.’ye defalarca tecavüzde bulunduğunu itiraf etti. Küçük çocuğun olayı anlattığı babasının kaçak yurda gelmesi üzerine istismarı kabul eden M.Z. “Abi nefsime uydum, özür dilerim” ifadelerini kullandı.

•TARİKAT YURDUNDA İSTİSMAR: Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2021 yılında Süleymancılara ait özel erkek öğrenci yurdunda 12 yaşındaki çocuk, kurs hocası Y.K. tarafından cinsel istismara mağruz bırakıldı. Cinsel istismar faili Y.K, 48 yıl hapis cezası aldı.

***

LGBTİ’LERE KARŞI TEYAKKUZ

Tarikatlarda yaşanan çok sayıda skandalı münferit hadiseler olarak değerlendiren Erdoğan, LGBTİ’ler hakkında ise sert sözler sarf etti. Erdoğan, konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“Ailelerin çocuklarını asıl koruması gereken olay belli. LGBT denilen olay bizim kitabımızda yok. Ama CHP’nin kitabında var. Onlarla yürüyorlar. Bizim buna ihtiyacımız yok. Önümüzdeki dönem bu büyük tehlikeye karşı tüm örgütlerimiz, STK’larımızla bunlara karşı teyakkuza geçeceğiz.”